DDP er et av to store partier på Taiwan og landets styringsparti siden 2016. Det er det ledende partiet i Taiwans såkalte grønne koalisjon, i opposisjon til de «blå», som frontes av Kuomintang. Det fulle navnet er Minzhu jinbu dang, «Det demokratiske progressive parti».

DPP vokste ut av dang wai-bevegelsen, som stod i spissen for Taiwans demokratiseringskamp på 1970– og 80–tallet. Dang wai betyr «utenfor partiet», og refererer til politiske stemmer som stod på utsiden av Kuomintang, som var eneste lovlige parti på Taiwan fram til 1987. Historisk har partiet jobbet for full taiwansk uavhengighet fra Kina – en linje som har blitt noe moderert i senere år til fordel for status quo.

Siden 2016 har DPP hatt både regjeringsmakta og majoriteten i Taiwans lovgivende forsamling.

Historie

DPP ble stiftet ulovlig i 1986, i påvente av opphevelsen av Taiwans unntakstilstand, som var i kraft fra 1949 til 1987 og ble brukt til å undertrykke store deler av Taiwans befolkning.

Partiet var hovedansvarlig for at Taiwans første demokratiske valg ble gjennomført i tiåret som fulgte, men gjorde det selv relativt dårlig i disse valgene, med unntak av Taipeis lokalvalg i 1994. Hovedkonkurrenten Kuomintang vant klart både det første stortingsvalget i 1992 og det første presidentvalget i 1996. Dette skyldtes hovedsakelig populariteten og den politiske linjen til president Lee Teng-hui. Lee var partileder i Kuomintang, men politikken han førte lå nærmere DPP.

Ved de nasjonale valgene i 2000 hadde Lee Teng-hui sittet sine maksimale åtte år, samtidig som Kuomintang gjorde en konservativ vending og en ny generasjon DPP-politikere inntok partiets lederskap. Chen Shui-bian, Taipeis borgermester siden 1994, var på samme tid både ung og erfaren. Han brakte partiet til seier i presidentvalget, mens Kuomintang beholdt majoriteten i Taiwans lovgivende forsamling.

Delvis fordi han ledet en mindretallsregjering som ble motarbeidet i lovforsamlingen, dalte president Chen Shui-bians popularitet fort. Dessuten ble selv uavhengighetstilhengere skremt av hans radikale linje og konfronterende holdning overfor Kina.

Chen ble likevel knepent gjenvalgt i 2004, etter å ha overlevd et attentatforsøk, av enkelte mistenkt for å være iscenesatt. DPPs oppslutning dalte imidlertid ytterligere i denne andre perioden, da Chen og flere andre framstående DPP-politikere ble etterforsket for korrupsjon. De fleste ble frikjent, men Chen ble til slutt dømt til 19 års fengsel i 2009.

Ved valgene i 2008 tapte DPP både presidentvalget og lovforsamlingsvalget. Kuomintangs Ma Ying-jeou ble dog heller ingen populær president. Hans politikk for økonomisk integrasjon med Kina, samt mangel på gjennomsiktighet i lovgivende prosesser, møtte etter hvert stor motstand i folket. Klimakset kom i 2014 med den såkalte Solsikke-studentbevegelsen, som lyktes i hindre ratifiseringen av en ny omfattende handelsavtale med Kina.

Momentumet fra Solsikkebevegelsen brakte DPP tilbake til makta i 2016 – for første gang over både regjering og lovforsamling. Partileder Tsai Ing-wen ble da Taiwans første kvinnelige president. Hun ble gjenvalgt med god margin i 2020.

Ideologi

Under Tsai har DPP moderert seg noe i sin politiske linje rundt Kina og taiwansk uavhengighet. Utenrikspolitisk søker partiet stadig å styrke Taiwans stemme som en uavhengig stat og å diversifisere landets handelsbalanse bort fra Kina. Steg mot en formell uavhengighetserklæring, lik den linjen som ble ført under Chen Shui-bian, har imidlertid blitt stanset under Tsai.

Innenriks- og utdanningspolitisk har partiet alltid jobbet for anerkjenning og styrking av øyas lokale identitet og historie, på bekostning av en større kinesisk identitet. Dette kommer til uttrykk blant annet i kultur- og språklover. Taiwans lokale kinesiske språk, som ble undertrykt under Kuomintang, undervises for eksempel nå aktivt i grunnskoleutdanningen.

Ellers regnes DPP som et liberalt og sentrum-venstre parti. Partiet har støttet utvidete arbeiderrettigheter i noe større grad enn Kuomintang, men likner ellers Kuomintang i nasjonal økonomisk politikk. Av norske partier minner ideologien til DPP mest om Venstre, og partiet ville antakelig blitt plassert sentrum-høyre på det norske politiske spekteret.

Denne ideologiske profilen plasserer DPP i Taiwans såkalte grønne koalisjon, der det er det desidert største partiet. «Grønn» konnoterer i denne konteksten ikke miljøvern, bærekraft, men lokal taiwansk identitet og til en viss grad venstrepolitikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg