TV-lisens, også kalt kringkastingslisens, er en finansieringsform for radio- og fjernsynsvirksomhet, utbredt særlig i Europa.

Det viktigste alternativet til finansiering ved lisensavgift er finansiering ved reklame. Kombinert finansiering, det vil si både lisensavgift og reklame, er i senere år blitt vanlig også i Europa.

I Norge benyttes lisensavgift (kringkastingsavgift). Med hjemmel i lov om kringkasting er de som bruker, eier eller har mottakerapparat for fjernsyn, pålagt å betale kringkastingslisens. Lisensen betales forskuddsvis hvert halvår, og Stortinget fastsetter avgiften.

Frem til 1977 dekket avgiften både radio og fjernsyn, men deretter er det bare blitt oppkrevd avgift for fjernsyn. 1991–92 flyttet lisensavdelingen til Mo i Rana. Fra 2007 følger lisensåret kalenderåret, og innbetalingen er delt i to terminer.

Ved utgangen av 2007 var det registrert 1,825 mill. lisensbetalere i Norge. Lisensinntektene utgjør ca. 90 prosent av NRKs årlige inntekter og er det økonomiske grunnlaget for NRKs virksomhet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.