kringkastingsloven

Etter lov om kringkasting av 4. desember 1992 (kringkastingsloven) har Norsk rikskringkasting rett til å drive kringkasting i Norge. For andre gjelder at de må ha konsesjon dersom de skal kringkaste trådløst fra bakkebaserte senderanlegg. Som «kringkasting» ansees «utsending av tale, musikk, bilder og liknende med radiobølger eller over tråd, ment eller egnet til å mottas direkte av allmennheten». Utsending av enkle meldinger krever ikke konsesjon. Kringkastingsvirksomhet som ikke krever konsesjon, skal registreres hos offentlig myndighet (Medietilsynet).

Faktaboks

også kjent som:

Lov om kringkasting av 4. desember 1992

For kringkasting gjennom kabelnett gjelder kringkastingsloven (lov av 4. desember 1992 om kringkasting) og ekomloven (lov av 4. juli 2003 om elektronisk kommunikasjon). Se Kringkasting (Rett til å drive kringkasting). Det gjelder også når det bare skjer samtidig og uendret videresending av andres kringkastingssendinger.

Når antall abonnenter eller øvrige forhold medfører at overføring av program i kabelnettet må sies å skje utenfor det private område, er det nødvendig å innhente samtykke til programoverføringen fra rettighetshaverne til programmene, jf. åndsverklovens § 22. Hvis det er tale om samtidig og uendret videresending av kringkastingsprogram, er det tilstrekkelig å innhente samtykke fra de kringkastingsforetak hvis sendinger videreformidles (jf. lov av 15. juni 2018 om opphavsrett til åndsverk § 57), og fra en felles organisasjon av norske rettighetshavere på området, som er godkjent av Kulturdepartementet (jf. § 63, 3. ledd). Departementet har godkjent organisasjonen Norwaco . Avtalen med den felles organisasjon utløser en rett til å videresende også de programmer som inneholder verk og prestasjoner av utenlandske eller ikke-organiserte norske rettighetshavere (jf. § 63, 1. ledd).

Eksterne lenker:

Kringkastingsloven Ekomloven

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg