TDRS

Amerikansk datarelé-satellitt av typen TDRS, første generasjon, under utplassering fra lasterommet på en romferge.
Illustrasjon av en tredje generasjons TDRS-satellitt med to store antenner og to store solcellepaneler.

Artikkelstart

TDRS er et amerikansk system av datarelé-satellitter benyttet i geostasjonære baner hovedsakelig av romorganisasjonen NASA for lengre perioders kontakt med bemannede romfartøyer (romfergen, da den var i bruk, og Den internasjonale romstasjonen), dessuten større vitenskapelige satellitter (for eksempel Hubble-romteleskopet) i lave jordbaner.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Tracking and Data Relay Satellite

Per 2017 har det blitt levert 13 satellitter, fordelt på tre generasjoner av satellitter. Ti av satellittene er fortsatt aktive. De syv første satellittene utgjorde første generasjon og var bygget av TRW Corp. Den andre av disse satellittene ble ødelagt i Challenger-ulykken. De resterende satellittene er bygd av Boeing.

TDRS-1 ble skutt opp med Challenger på dens første tur, 4. april 1983, og tatt ut av bruk i oktober 2009. Boeing-satellittene ble skutt opp med Atlas-bæreraketter i 2000, 2002, 2013, 2014 og 2017.

TDRS-systemet er styrt fra NASAs Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland i USA. To identiske bakkestasjoner er bygget rundt fem kilometer fra hverandre ved Las Cruces i New Mexico.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg