T/T Nerva
T/T Nerva er et av de mange turbintankskipene som Hilmar Reksten fikk bygd ved Stord Verft. Tankskipet ble bygd i 1970 og var på 219 000 dødvekttonn.
Av /Skipshistorie.net.

T/T er en forkortelse for turbintanker, altså et turbindrevet tankfartøy, og brukes gjerne som betegnelse foran skipets navn.

Etter 1960 var det vanlig med dampturbiner på store tankskip i klassene VLCC (Very Large Crude Carrier) og ULCC (Ultra Large Crude Crudecarrier). AkergruppenStord bygget en hel serie turbintankere til Hilmar Rekstens rederi på 1960 og 1970 tallet, alle utstyrt med standard turbinanlegg fra General Electric og Moss Værft & Dokk sine lisenskjeler fra Forster Wheeler & son. Dette var tankbåter med en kjel, ett turbinanlegg og en propell. Effektene lå på 22 000 til 33000 hestekrefter.

Oljekrisen i 1973–1974 satte en effektiv stopper for utvikling og senere bruk av store turbintankskip. Dieselmotoren var mer effektiv og lønnsom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg