ULCC

Artikkelstart

ULCC er en betegnelse på tankskip over 320 000 dødvekttonn for transport av råolje. Dette er de alle største tankskipene og har blitt brukt på lange fraktdistanser, i hovedsak fra Persiabukta til Asia og Nord-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. ultra large crude carrier

Med noen svært få unntak ble alle ULCCer som har eksistert bygd på 1970-tallet. De aller fleste av disse er ute av vanlig bruk og enten demontert til skrap eller brukt som lagerskip. Den manglende populariteten til skipene skyldes i hovedsak at de er for store for de fleste havner i tillegg til at lastevolumet overskrider den mengden olje som det er vanlig å handle med.

Det største tankskipet som noen gang er bygd var på 564 763 dødvekttonn og med en lengde på 458,45 meter. ULCC-tankskipet ble levert fra det japanske verftet Sumitomo Heavy Industries Ltd. i 1979 og hadde under skiftende eiere navnet Oppama, Seawise Giant, Knock Nevis, Happy Giant, Jahre Viking og Mont. Skipet ble senket under Iran-Irak krigen i 1988, men ble reparert og kom i norsk eie og seilte under norsk flagg i årene 1991 til 2004. Sitt siste år hadde skipet navnet Mont og ble brukt som lagerskip i Persiabukta før det ble hugget i India i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg