Liberec, ty. Reichenberg, by i Tsjekkia, Böhmen, ved elven Nisa (ty. Neisse) , 90 km nordøst for Praha; 98 800 innb. (2007).

Stor tekstilindustri, videre maskin-, papir- og skoindustri. Teknisk høyskole (1953), stort friluftsteater, botanisk og zoologisk hage.

I omegnen er det flere vintersportssteder; arrangør av ski-VM i 2009. Slott fra 1500-tallet og mange gamle hus. Omtales ca. 1350, var i mellomkrigstiden den viktigste tyskspråklige by i Tsjekkoslovakia, og hovedstad i det sudettyske området som i perioden 1938-1945 ble styrt som en del av det tyske riket.

I 1945-1946 ble størstedelen av byens tysk-språklige befolkning fordrevet på etnisk grunnlag i tråd med de såkalte Beneš-dekretene

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. februar 2017 skrev Jan Peter Pospisil

Det står ingenting om forflytningen av sudettyskere i Benes dekretene.
Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av etniske tyskere fra de tsjekkiske kronlandene. Den ble gjennomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll
Årsaken var sudettyskerne selv og det de gjorde før og under den andre verdenskrigen.

16. mars 2017 svarte Guro Djupvik

Hei Jan Peter Pospisil,
Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Tsjekkias geografi per dags dato, så det er vanskelig å ta stilling til detaljerte spørsmål om historiske hendelser før vi har en på plass. Beklager!

Vennlig hilsen Guro, redaktør

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.