Faktaboks

Liberec
tysk Reichenberg
Uttale
lˈiberec

Liberec er en by i Tsjekkia, Böhmen, ved elven Neisse, 88 kilometer nordøst for Praha. Byen har 102 951 innbyggere (2022).

Næringsliv

Det finnes stor tekstilindustri i Liberec, samt maskin-, papir- og skoindustri. På toppen av fjellet Ještěd, utenfor byen, 1012 meter over havet ble det i perioden fra 1968 til 1973 bygd et stort tårn (Ještěd Tower) på 94 meter.

Kultur og utdanning

Liberec har et slott fra 1500-tallet og mange gamle hus. I byen er det et stort friluftsteater, samt botanisk og zoologisk hage. I omegnen er det flere vintersportssteder. Byen var arrangør av ski-VM i 2009. Den tekniske høyskolen som ble etablert i 1953, fikk i 1995 status som universitet.

Historikk

Byen omtales første gang i cirka 1350. Liberec var i mellomkrigstiden den viktigste tyskspråklige byen i Tsjekkoslovakia, og hovedstad i det sudettyske området som i perioden 1938–1945 ble styrt som en del av det tyske riket.

I 1945–1946 ble størstedelen av byens tyskspråklige befolkning fordrevet på etnisk grunnlag i tråd med de såkalte Beneš-dekretene og den internasjonale Potsdamavtalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jan Peter Pospisil

Det står ingenting om forflytningen av sudettyskere i Benes dekretene. Det ble sluttet en internasjonal avtale om forflytningen av etniske tyskere fra de tsjekkiske kronlandene. Den ble gjennomført i 1945 og 1946 under amerikansk kontroll Årsaken var sudettyskerne selv og det de gjorde før og under den andre verdenskrigen.

svarte Guro Djupvik

Hei Jan Peter Pospisil, Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Tsjekkias geografi per dags dato, så det er vanskelig å ta stilling til detaljerte spørsmål om historiske hendelser før vi har en på plass. Beklager! Vennlig hilsen Guro, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg