Strømtangen fyr (Kragerø)

Strømtangen fyrstasjon ved Kragerø.

Artikkelstart

Strømtangen fyr er en fyrstasjon som ligger på Stabbestad på vestsiden av Kilsfjorden i Kragerø i Vestfold og Telemark fylke. Den ble opprettet som et innseilingsfyr i 1874, automatisert og avbemannet i 1962, og fredet i 1997.

Navnet

Fyrstasjonen ligger på en tange ved Kilsfjorden. Der kan det være sterk strøm, og det forklarer navnet. Fyret deler navn med Strømtangen fyr ved Fredrikstad.

Historikk

Strømtangen fyrstasjon ble bygget samtidig med Stavseng fyrstasjon litt lenger innover i fjorden. De to fyrene danner en overrettlinje. Navigatøren i en båt på vei mot Kragerø ville dermed vite at når han ser disse fyrene som ett fyr, da ligger han på riktig kurs i leia. Fyrstasjonen på Strømtangen ble utstyrt som et familiefyr med en 1,5 etasjers fyrvokterbolig i tre på en høy grunnmur. Fyrlyset hadde et 4. ordens linseapparat som er bygget inn i et karnapp på den ene veggen. Strømtangen fyrstasjon var et godt sted å tjenestegjøre. Den første fyrvokteren var der i 44 år. Det ble fredet i 1997 fordi det er en typisk representant for små trefyr. I mange år leide Kragerø dykkerklubb fyret og brukte det som klubbhus, men nå er det Kystverket som bruker det som feriehjem for sine ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg