Strømtangen fyr (Fredrikstad)

Strømtangen fyr i Fredrikstad.
Gammelt tåkesignal på Strømtangen fyr.

Artikkelstart

Strømtangen fyr er en fyrstasjon på Torgauten i Ytre Oslofjord, i Fredrikstad kommune i Viken fylke. Den ble opprettet som innseilingsfyr i 1859, ble nedlagt og erstattet av en fyrlykt i 1977.

  • Tårnets høyde, ny lykt: 8 meter
  • Lyshøyde over høyvann, ny lykt: 14,6 meter
  • Lysvidde, ny lykt: 10,3 nautiske mil
  • Lyskarakter: Oc (2) WRG 8s

Navnet

Frem til 1883 het fyrstasjonen Torgauten, etter øya den står på. Navnet kommer sannsynligvis fra mannsnavnet Torgaut. Navnet Strømtangen forteller at fyrstasjonen ligger ytterst på et nes der det kan være sterk strøm. Fyret deler navn med Strømtangen fyr ved Kragerø.

Historikk

Den eldste statlige fyrstasjonen i Østfold ble anlagt for å vise vei inn mot Fredrikstad. Den ble bygget som familiefyr og var det helt til den ble nedlagt.

I 1901 ble fyrlyset forsterket med installering av et fjerdeordens linseapparat. I 1911 ble det installert et nytt tåkesignal og et nytt maskinhus. Arbeidsoppgavene rundt det nye tåkesignalet krevde en større fyrbetjening. I 1913 ble det derfor ansatt en fyrassistent. Til den familien ble det bygd en ny bolig i tre. Tidlig på 1900-tallet bygde Merkevesenet to store naust i Strømsundet ved fyrnaustet. Her ble det oppbevart merkestaker og lysbøyer og lydbøyer fra hele Oslofjorden. I 1951 ble fyrstasjonen elektrifisert, men da fra egne dieselaggregater. Da fikk også fyret nytt tåkesignal, en tyfon. Først i 1995 ble fyret elektrifisert med strøm fra land.

Etter at fyret var nedlagt ble bygningene leid ut til ansatte i Kystverket i sommersesongen. Fra 1992 har en venneforening og Oslofjordens Friluftsråd leid bygningene som kystledhytte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Birger Bjørkhaug og Sven Poulsson (1986). Norges fyr. Fra svenskegrensen til Stad, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • André Schau og Per Roger Lauritzen (2010). Fyrene i Oslofjorden. Levende kulturminner. Gyldendal.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg