Stephan Jensen Due

Faktaboks

Stephan Jensen Due
Stephanus Jensen Due
Født
21. oktober 1806, Wonsjld i Slesvig (nå Schleswig-Holstein, Tyskland)
Død
27. desember 1892, Stavanger

Artikkelstart

Stephan Jensen Due var en pioner i norsk misjonsarbeid. Han var med på å stifte Den norske Israelsmisjon og satt i hovedstyret for Det norske misjonsselskap i 17 år.

Due kom til Norge fra Wonsjild i Slesvig i Tyskland og ble ansatt som forstander for Brødremenigheten i Stavanger i 1844. Han ble en sentral skikkelse i det kristne arbeidet i byen, og var blant annet med på å stifte Stavanger Søndagsskoleforening i 1844 og ble valgt inni forstanderskapet da Ynglingeforeningen ble stiftet i 1868. Due støttet også Lars Skrefsrud, den senere grunnleggeren av Santalmisjonen, da han kom til Stavanger og ble nektet opptak på Misjonshøgskolen.

Due ble rekruttert som huslærer til postmester Kielland og fogd Schiøtz i Stavanger i 1833. Han var kjent som en dyktig språklærer. Frem til 1865 bodde han i Brødremenighetens hus i Asylgaten 6 i Stavanger. Due kom fra herrnhutermiljøet i Christiansfeld på Jylland, som var et sentralt utdanningssted for brødremenigheten og kjent for å være et av de beste studiestedene for unge kvinner i Norden. Blant de som tok utdanning her var den senere forfatteren Camilla Collett.

Brødremenigheten var en konservativ kristen bevegelse. Det var blant annet tradisjon at brødrene fikk sine ektefeller utpekt av menigheten. Due var gift tre ganger, og begge de to første giftermålene skjedde ved at menigheten i Christiansfeld pekte ut ektefeller. Da han i 1850 giftet seg for tredje gang, med Adamine M. Schiøtz, søsteren til fogden i Stavanger, skjedde dette også i Christiansfeld. Due fikk stor betydning i det kristen frikirkelige miljøet i Stavanger og ble en sentral skikkelse i utviklingen av misjonsarbeidet. I Stavanger har Ynglingeforeningen en Duesal som er oppkalt etter ham.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Arkivkilder

  • Statsarkivet i Stavanger, Herrnehutarkivet

Litteratur

  • Skarsaune, Oskar (1994). Israels Venner, Norsk arbeid for Israelsmisjonen 1844-1930. Oslo: Luther forlag.
  • Stavrum, Lorentz og Weihe, Hans- Jørgen Wallin (2014). Den norske grunnlovens trosfundament. Stavanger: Hertervig Akademisk.
  • Nome, J. (1943). Det norske misjonsselskap. Stavanger:
  • Ropeid, A. (1975). Stavanger på 1800 tallet. Stavanger:
  • Stavanger Kristne Ungdomsforening (1943). Jubileumsskrift. Stavanger: Stavanger Kristne Ungdomsforening
  • Vestlandsposten (1893, 11/1). Nekrolog Stephan Jensen Due. Vestlandsposten.
  • Øverland, P. (1986). Die Brüdergemeinde in Norwegen. Trondheim: ( se spesielt side 46-48)

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg