Vollmoen
Kulturlandskapet ved Vollmoen i Steigen. Lagmannsete og kirkested. Steigen gård var i tiden 1223–1797 sete for lagmennene i Nordland. Hvert år ble det holdt lagting her.
Vollmoen
Av .

Steigen var en storgård i Steigen kommune, Nordland, på vestsiden av Engeløya. Etter 1797 ble gården utstykket i mange mindre bruk, og området utgjør i dag en hel grend med 110 eiendommer; den største er prestegården, som har et totalareal på 1106 dekar, hvorav 127 dekar dyrket mark.

Gården skal ha tilhørt sagnkongen Sigar, hvis datter Signe har gitt opphav til sagnet og folkevisen om Hagbard og Signe. Før Harald Hårfagres tid var Lodin Ongul høvding på Steigen. Han dro til Island, og er nevnt i Landnámabók. Omkring år 1100 tilhørte gården lendmannen Sigurd Ranesson.

Steigen gård var i årene 1223–1797 sete for lagmennene i Nordland. Hvert år ble det 17. juni holdt lagting her, og samtidig ble det holdt et stort handelsstevne.

Kart

Steigen
Steigen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg