Stefan Löfven

Faktaboks

Stefan Löfven

egentlig Kjell Stefan Löfvén

Uttale

løvˈeːn

Født
21. juli 1957, Stockholm

Stefan Löfven er tidligere fagforeningsleder og nåværende statsminister og partileder for Socialdemokraterna. Bildet fra august 2014 viser Stefan Löfven sammen med Magdalena Andersson som samme høst ble finansminister i Löfvens regjering.

Stefan Löfven er en svensk politiker. Han ble fra 2012 partileder i Socialdemokraterna og er fra 2014 statsminister i Sverige.

Löfven ble født i Stockholm, men vokste opp i en fosterfamilie i Sollefteå. Han er utdannet sveiser og arbeidet i perioden 1979–1995 i industribedriften Hägglund & Söner. Senere ble han tillitsvalgt fra 1981, da tok også fagforeningsarbeidet til. I 1995 ble han ansatt i Metallindustriarbetareförbundet (senere IF Metall). Der ble Löfven forbundsleder i årene 2006–2012.

Löfven var medlem av Socialdemokraternas sentralstyre i perioden 2006–2012.

Etter at Göran Persson gikk av som statsminister og partileder etter valgnederlaget i 2006, opplevde Socialdemokraterna indre uro og sviktende lederskapet som varte mer eller mindre sammenhengende i seks år.

Stefan Löfven ble i 2012 partileder. Han ble valgt til partileder etter Håkan Juholt. Med Löfven som partileder ble det ro i rekkene, selv om han ikke regnes som noen karismatisk lederskikkelse. Löfvens styrke er fremfor alt den sterke oppslutningen han har fra alle deler av fagbevegelsen, og han er kjent som en dyktig forhandler.

Etter at den borgerlige Alliansen gikk betydelig tilbake ved valget 2014, og Fredrik Reinfeldt leverte regjeringens avskjedssøknad, dannet Stefan Löfven ny mindretallsregjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Löfven ble statsminister uten tidligere erfaring fra Riksdagen. Löfven Hans bakgrunn er først og fremst som tillitsvalgt i fagbevegelsen.

Regjeringen fikk imidlertid ikke gjennom sitt første statsbudsjett i Riksdagen, Sverige ble dermed kastet ut i regjeringskrise. Denne ble håndtert gjennom «desemberoverenskomsten». Avtalen medførte et bredt forlik blant seks av åtte partier i Riksdagen. Hensikten var å sikre at mindretallsregjeringen skulle kunne regjere, uten å være avhengig av Sverigedemokraterna.

I kjølvannet av valget i 2018 ble Regjeringen Löfven formelt avsatt av riksdagen ved mistillitsforslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg