Stefan Löfven er tidligere fagforeningsleder og nåværende statsminister og partileder for Socialdemokraterna. Bildet fra august 2014 viser Stefan Löfven sammen med Magdalena Andersson som samme høst ble finansminister i Löfvens regjering.

Löfven og Andersson. av Anders Löwdin. CC BY NC ND 2.0

Stefan Löfven er en svensk politiker, fra 2012 partileder i Socialdemokraterna og fra 2014 statsminister i Sverige.

Han ble overraskende valgt til partileder etter Håkan Juholt, som trakk seg etter mye kritikk.

Etter at den borgerlige Alliansen gikk betydelig tilbake ved valget 2014, og Fredrik Reinfeldt leverte regjeringens avskjedssøknad, dannet Stefan Löfven ny regjering med Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

Regjeringen fikk imidlertid ikke gjennom sitt første statsbudsjett i Riksdagen, da protestpartiet Sverigedemokraterna stemte for det borgerlige budsjettet. Sverige ble dermed kastet ut i regjeringskrise, og Löfvén skrev ut nyvalg våren 2015.

Löfven er den første svenske statsminister i moderne tid som er uten tidligere erfaring fra Riksdagen. Löfven har vært medlem av Socialdemokraternas sentralstyre siden 2006. Hans bakgrunn er først og fremst som tillitsvalgt i fagbevegelsen.

Etter at Göran Persson gikk av som statsminister og partileder etter valgnederlaget i 2006, opplevde Socialdemokraterna for første gang sterk indre uro og sviktende autoritet i lederskapet som varte mer eller mindre sammenhengende i seks år.

Med Stefan Löfven som partileder ble det omsider ro i rekkene, selv om han ikke regnes som noen karismatisk lederskikkelse. Löfvens styrke er fremfor alt den sterke oppslutningen han har fra alle deler av fagbevegelsen, og han er kjent som en dyktig forhandler. 

Löfven er utdannet sveiser og arbeidet 1979-95 som sveiser i en forsvarsbedrift i Örnskiöldsvik. Han ble første gang tillitsvalgt i 1981. Fra 1995 har han vært tilknyttet svensk LO som tillitsvalgt i Metallindustriarbetareförbundet (tilsvarende det norske Fellesforbundet), der han ble nestleder 2001 og forbundsleder 2005-12.

Stefan Löfven er den første sosialdemokratiske leder i Sverige i moderne tid som kan skilte med ekte arbeiderbakgrunn og oppvekst i små kår. Som liten gutt ble han adoptert av en skogsarbeiderfamilie nord i Sverige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.