Faktaboks

Stefan Żeromski
Uttale
ʒerˈåmski
Født
14. oktober 1864, Strawczyn
Død
20. november 1925, Warszawa
"Stefan Żeromski omkring år 1915."

Stefan Żeromski var en polsk forfatter.

Han debuterte i 1895 med en samling skisser og noveller som anslo hovedtemaet i hans forfatterskap: protest mot sosial og nasjonal undertrykkelse. Hans første roman var Sisyfos-arbeider ("Syzyfowe prace", 1897), en delvis selvbiografisk skildring av gymnasiasters kamp mot russifiseringspresset i skolen.

Deretter fulgte De hjemløse ("Ludzie bezdomni", i to bind, 1900), hvor konflikten bringer tanken hen på Henrik Ibsens En folkefiende, og Aske ("Popioły", i fire bind, 1904), en stort anlagt roman om napoleonstiden i polsk historie. Andre verker er blant annet samtidsromanen En synds historie ("Dzieje grzechu", 1908), Den trofaste elv ("Wierna rzeka", 1912), om januaroppstanden i 1863, Vinden fra havet ("Wiatr od morza", 1922), om polakkenes kamp med skandinavere og tyskere om Østersjøkysten, og Vårtegn ("Przedwiośnie", 1925), en skarp kritikk av sosiale misforhold i den nye polske staten i mellomkrigstiden. Żeromski skrev også skuespill.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg