Statsministerens kontor, SMK, ble opprettet i 1956 og er et departementslignende organ som fungerer som sekretariat for statsministeren. Kontorets hovedoppgave er å bistå statsministeren i å samordne arbeidet i regjeringen samt ivareta sekretariatsoppgaver for statsministeren.

Kontoret er også sekretariat for statsrådet, noe som betyr at det utfører sekretariatsarbeid i samband med statsråd på Slottet. En viktig del av kontorets samordningsoppgaver er knyttet til forberedelse, gjennomføring og oppfølging av regjeringskonferansene.

Statsministerens kontor består av tre avdelinger: Administrativ avdeling, Innenriksavdelingen og Internasjonal avdeling. Kontorets politiske ledelse består av statsministeren og dens politiske stab, mens kontorets administrative stab ledes av regjeringsråden. I tillegg eksisterer det en kommunikasjonsseksjon som ledes av statssekretæren for presse- og informasjonssaker.

I det meste av tiden mellom 1814 og 1939 hadde ikke statsministeren noe eget kontor, men var sjef for et departement. Dette departementet gav den nødvendige bistand til statsministerens oppgaver. I forbindelse med krigsutbruddet i 1939 ble statsministeren fritatt for å lede noe departement, og denne ordningen fortsatte også etter 1945. I 1950 ble betegnelsen «Statsministerens kontor» offisielt tatt i bruk, og i 1956 ble kontoret formelt etablert med statssekretærer og embetsverk. I 1969 ble Statsrådssekretariatets oppgaver som regjeringens felleskontor lagt til Statsministerens kontor. I 2009 hadde kontoret, foruten statsministeren, sju statssekretærer, én politisk rådgiver og totalt 68 ansatte. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.