Statsministerens kontor

Artikkelstart

Statsministerens kontor (SMK) er et departementslignende organ som fungerer som sekretariat for statsministeren. Kontorets hovedoppgave er å bistå statsministeren i å samordne arbeidet i regjeringen samt ivareta sekretariatsoppgaver for statsministeren.

Kontoret er også sekretariat for statsrådet, noe som betyr at det utfører sekretariatsarbeid i samband med statsråd på Slottet. En viktig del av kontorets samordningsoppgaver er knyttet til forberedelse, gjennomføring og oppfølging av regjeringskonferansene.

SMKs politiske ledelse består av statsministeren og dens politiske stab, mens kontorets administrative stab ledes av regjeringsråden.

Statsministerens kontor ble opprettet i 1956. Det består i dag av tre avdelinger: Administrativ og konstitusjonell avdeling, Innenriksavdelingen og Internasjonal avdeling. I tillegg kommer en kommunikasjonsseksjon.

Historikk

I det meste av tiden mellom 1814 og 1939 hadde ikke statsministeren noe eget kontor, men var sjef for et departement. Dette departementet gav den nødvendige bistand til statsministerens oppgaver. I forbindelse med krigsutbruddet i 1939 ble statsministeren fritatt for å lede noe departement, og denne ordningen fortsatte også etter 1945.

I 1950 ble betegnelsen «Statsministerens kontor» offisielt tatt i bruk, og i 1956 ble kontoret formelt etablert med statssekretærer og embetsverk. I 1969 ble Statsrådssekretariatets oppgaver som regjeringens felleskontor lagt til Statsministerens kontor. I 2009 hadde kontoret, foruten statsministeren, sju statssekretærer, én politisk rådgiver og totalt 68 ansatte.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg