Språk i USA

Artikkelstart

USA har ikke et offisielt nasjonalt språk, selv om en del delstater har valgt å innføre engelsk som offisielt språk i den individuelle staten.

American English

Det engelske språket i USA, amerikansk-engelsk, American English, skiller seg til en viss grad fra britisk-engelsk, men forskjellen overbetones ofte. Særtrekkene er minst fremtredende i skriftspråket, mer markerte i talespråket. Noen av de karakteristiske trekkene ved amerikansk-engelsk går tilbake til de eldste kolonisters språk og gjenspeiler dels eldre tilstander i britisk-engelsk, dels trekk fra engelske dialekter. En spesiell variant av engelsk er den svarte befolkningens språk, Black English.

Urfolksspråk

En lang rekke urfolksspråk er fremdeles i bruk av større eller mindre grupper i USA, men mange språk har også dødd ut etter at europeerne ankom kontinentet, både som følge av at flere folkeslag ble utryddet og at mange gikk over til å snakke engelsk og deres opprinnelige språk ble glemt. I Alaska er den eskimoisk-aleutiske språkfamilien representert.

Andre språk

Frem til slutten av 1700-tallet var mye over halvparten av befolkningen i USA av britisk herkomst. Engelsk ble derfor naturlig den nye nasjonens språk, som også de stadig tallrikere ikke-britiske innvandrerne etter hvert tok i bruk. Men det er fremdeles store innvandrergrupper som fortsetter å bruke sitt opprinnelige morsmål seg imellom. Den uten sammenligning største og stadig voksende gruppen er den spanskspråklige. Andre utbredte språk i USA er fransk, tysk, italiensk og kinesisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg