USA har ikke et offisielt nasjonalt språk, selv om en del delstater har valgt å innføre engelsk som offisielt språk i den individuelle staten.

American English

Det engelske språket i USA, amerikansk-engelsk, American English, skiller seg til en viss grad fra britisk-engelsk, men forskjellen overbetones ofte. Særtrekkene er minst fremtredende i skriftspråket, mer markerte i talespråket. Noen av de karakteristiske trekkene ved amerikansk-engelsk går tilbake til de eldste kolonisters språk og gjenspeiler dels eldre tilstander i britisk-engelsk, dels trekk fra engelske dialekter. En spesiell variant av engelsk er den svarte befolkningens språk, Black English.

Urfolksspråk

En lang rekke urfolksspråk er fremdeles i bruk av større eller mindre grupper i USA, men mange språk har også dødd ut etter at europeerne ankom kontinentet, både som følge av at flere folkeslag ble utryddet og at mange gikk over til å snakke engelsk og deres opprinnelige språk ble glemt. I Alaska er den eskimoisk-aleutiske språkfamilien representert.

Andre språk

Frem til slutten av 1700-tallet var mye over halvparten av befolkningen i USA av britisk herkomst. Engelsk ble derfor naturlig den nye nasjonens språk, som også de stadig tallrikere ikke-britiske innvandrerne etter hvert tok i bruk. Men det er fremdeles store innvandrergrupper som fortsetter å bruke sitt opprinnelige morsmål seg imellom. Den uten sammenligning største og stadig voksende gruppen er den spanskspråklige. Andre utbredte språk i USA er fransk, tysk, italiensk og kinesisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg