USA har ikke et offisielt nasjonalt språk, selv om en del stater har valgt å innføre engelsk som offisielt språk i den individuelle staten. Det engelske språket i USA, amerikansk-engelsk, American English, skiller seg til en viss grad fra britisk-engelsk, men forskjellen overbetones ofte. Særtrekkene er minst fremtredende i skriftspråket, mer markerte i talespråket. Noen av de karakteristiske trekkene ved amerikansk-engelsk går tilbake til de eldste kolonisters språk og gjenspeiler dels eldre tilstander i britisk-engelsk, dels trekk fra engelske dialekter. En spesiell variant av engelsk er den svarte befolkningens språk, Black English. Se engelsk.

Av urbefolkningens språk tales fortsatt en lang rekke indianske språk av større eller mindre grupper. Se indianere (språk). I Alaska er den eskimoisk-aleutiske språkfamilien representert.

Frem til slutten av 1700-tallet var mye over halvparten av befolkningen i USA av britisk herkomst. Engelsk ble derfor naturlig den nye nasjonens språk, som også de stadig tallrikere ikke-britiske innvandrerne etter hvert tok i bruk. Men det er fremdeles store innvandrergrupper som fortsetter å bruke sitt opprinnelige morsmål seg imellom. Den uten sammenligning største og stadig voksende gruppen er den spanskspråklige. Andre utbredte fremmedspråk i USA er fransk, tysk, italiensk og kinesisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.