.
Sorø sø med Sorø Akademis Skole set fra sydøst.
Sorø sø med Sorø Akademis Skole set fra sydøst.
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sorø Klosterkirke og Sorø Akademis Skole set fra Akademihaven
Sorø Klosterkirke og Sorø Akademis Skole set fra Akademihaven
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sorø kommune er en kommune på Vestsjælland i Danmark. Den hadde 30 444 innbyggere i 2023 og har et areal på 311 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Dianalund, Sorø og Stenlille ved kommunereformen i 2007. Den tilhører Region Sjælland. Administrasjonssenteret ligger i Sorø by.

Kommunen er rik på gravhauger, og den nordlige delen er preget av et stort antall boplasser fra eldre steinalder.

Kommunens største byer i 2015, innbyggertall i parentes:

  • Sorø (8271)
  • Dianalund (4057)
  • Frederiksberg (3928)
  • Stenlille (2049)
  • Ruds Vedby (1735)

Sorø

Sorø er en utdanningsby med bare litt industri og et begrenset handelsoppland. Beliggenheten er vakker, byen er omgitt av innsjøer og skog. I klosterkirken er graver for flere medlemmer av Hvide-slekten, blant annet biskop Absalon, kongegraver (Valdemar 4. Atterdag, Oluf 3.) og Ludvig Holbergs grav. Sorø oppstod omkring et cistercienserkloster fra 1100-tallet og det senere Sorø Akademi som ble kjøpstad i 1638. Sorø Akademi er den eldste skolen i Danmark og der Ole Vig fikk inspirasjon til sin folkeopplysning.

Sorø er vennskapsby med Eidsvoll.

Tersløse

Tersløse er en landsby som ligger like sør for Dianalund. I landsbyen ligger Tersløsegård med Holbergs Mindestue, til minne om Ludvig Holberg som eide og bodde på gården fra 1745 og fram til sin død i 1754. Han fikk godset opphøyet til «Baroniet Holberg.» Gården er kjent fra 1200-tallet og eies i dag av Den Holbergske Stiftelse Tersløsegaard.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg