Sophus Tromholt var en dansk-norsk forsker som regnes som grunnleggeren av moderne norsk nordlysforskning.

Han var lærer ved Tanks skole i Bergen i 1876–1882. Fra 1882 ble han tildelt midler fra den danske og norske stat slik at han kunne drive studier av nordlys på heltid.

Tromholt organiserte de første systematiske undersøkelsene av forekomsten av nordlys. Han mottok regelmessige observasjoner fra over 100 stasjoner og spredte rapporter om forekomst av nordlys fra mer enn 2000 personer i Norden. Under det første Internasjonale Polarår (1882–1883) var han ansvarlig for den norske målestasjonen i Kautokeino.

Tromholt var særlig opptatt av sammenhengen mellom solflekkaktivitet og nordlys. Han foretok også undersøkelser av forstyrrelser av telegrafsamband i forbindelse med nordlys. Hans pionerinnsats gjør at han regnes som grunnleggeren av moderne norsk nordlysforskning.

Videnskapsselskabet utgav etter hans død hans Catalog der in Norwegen bis Juni 1878 beobachteten Nordlichter. Av hans større monografier kan nevnes Breve fra Ultima Thule (1885) og Under Nordlysets Straaler (1885).

Under sine opphold i Finnmark tok Tromholt en mengde landskapsbilder og portretter, og han gjorde også forsøk på å fotografere nordlys. Portrettene er enestående for sin tid, og Tromholt regnes som en av pionerene i norsk etnografisk fotografi. Han publiserte i 1885 en fotografisk portfolio som het Billeder fra Lappernes Land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.