Society of Lloyd's

Lloyd’s. Den årlige kransepåleggingen ved The Lutine Bell 11. november, dagen for undertegnelsen av våpenstillstanden etter den første verdenskrig (Armistice Day). Dette er nå en av de få anledninger klokken gir lyd fra seg. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

London, privat institusjon som formidler forsikring uten å være organisert som et forsikringsselskap, ansvaret er i stedet påtatt av en rekke selvstendige medlemmer, som er forsikringsgivere (underwriters) for egen regning og risiko. Medlemmene er institusjonelle (bl.a. andre forsikringsselskaper) eller velstående enkeltpersoner (names), som er organisert i grupper eller syndikater. Lloyd's fungerer således som en markedsplass for kjøpere og selgere av forsikring. Forsikringsområder er særlig luftfart og sjøfart, samt spesialområder som kunstforsikring og forsikring mot naturkatastrofer eller terroristanslag. Institusjonens virksomhet spiller en viktig rolle for internasjonal reassuranse.

Faktaboks

uttale:
låidz
også kjent som:
Lloyd's of London

I 1990-årene ble mange personlige medlemmer hardt rammet av forsikringskrav ut over deres økonomiske evne, og flere gikk konkurs. Dette førte til at Lloyd's åpnet for institusjonelle medlemmer, og antall individuelle medlemmer minsket fra rundt 15 000 i 1995 til under 2000 i 2005. Kapitalandelen fra institusjonelle garantister økte samtidig til rundt 80 %.

Lloyd's har navn er etter Edward Lloyd, som åpnet en kafé i London i 1680-årene. Her møttes mange som var involvert i sjøfart, bl.a. for å sette opp mer eller mindre uformelle forsikringsavtaler seg imellom. Rundt 1770 ble et mer profesjonalisert forum for forsikringsavtaler dannet, bl.a. med regulert medlemsopptak og en styrende komité. På denne tiden solgte den engelske kongen enerett til å drive forsikring til enkelte forsikringsselskaper, men fordi det ikke var noe forsikringsselskap, kunne Lloyd's bestå utenfor slike monopoler. 1871 fikk Lloyd's egne statutter ved et lovvedtak (Lloyd's Act), fornyet 1982. Opprinnelig var virksomheten begrenset til sjøforsikring, men 1911 fikk Lloyd's anledning til å drive forsikring på alle områder.

Lloyd's utgav fra 1734 Lloyd's List, som daglig gav posisjonsmeldinger om verdens handelsflåte og ulike meldinger om skips- og flytrafikk. Dette ble utviklet til en internasjonal shipping- og næringslivsavis, som ble utskilt fra Lloyd's 1995 og nå eies av medieselskapet Informa.

Hovedkvarteret til Lloyd's (ferdigstilt 1986) er tegnet av Richard Rogers i samarbeid med italieneren Renzo Piano. Dette er et av Londons mest markante bygg i high tech-arkitektur. Her henger bl.a. Lutine-klokken, som tradisjonelt er blitt brukt til å varsle viktige nyheter, ett slag for dårlige og to slag for gode nyheter. Den har navn etter en fransk fregatt som ble erobret av britene 1793, men senere sank med en verdifull last forsikret hos Lloyd's. Klokken ble 1859 reddet opp fra vraket og har senere vært på plass i skiftende hovedkvarter.

Også andre institusjoner sprang ut av miljøet i Edward Lloyds kafé, bl.a. klassifiseringsselskapet Lloyd's Register.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg