Sletter er en øygruppe på fire øyer i Oslofjorden i Råde kommune, Østfold. Øyene, som ligger sør for Larkollen og er ubebodde, ligger på en linje nord–sør langs Oslofjordens østside og består av (regnet nordfra): Store, Vesle, Mellom og Søndre Sletter. Store Sletter er 0,7 km², Mellom og Søndre Sletter begge 0,1 km².

Sletter-øyene har berggrunn av rombeporfyrkonglomerat, en meget sjelden bergart som består av erosjonsmateriale av den rombeporfyren som fra permtiden av trengte inn i sprekker som oppsto i jordskorpen da Oslofeltet sank inn. Denne innsynkningen resulterte i at områdene i øst ble utsatt for økt erosjon. Dette har bidratt til at grunnfjellet øst for Oslofjorden senere er blitt blottlagt.

Øyer bestående av rombeporfyrkonglomerat forekommer også nord og sør for Sletter-øyene og ligger her på den samme nord–sørgående linjen i berggrunnen. I nord ligger øyene Revlingen, Kollen og Eldøya i Moss kommune og i sør Rauer, Missingene, Struten og Søstrene i Fredrikstad kommune.

Vesle Sletter og størstedelen av Søndre Sletter er vernet som henholdsvis Vesle Sletter og Søndre Sletter naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg