Sletter

Sletter er en øygruppe på fire øyer i Oslofjorden i Råde kommune, Viken fylke. Øyene, som ligger sør for Larkollen og er ubebodde, ligger på en linje nord–sør langs Oslofjordens østside og består av (regnet nordfra): Store, Vesle, Mellom og Søndre Sletter. Store Sletter er 0,7 km², Mellom og Søndre Sletter begge 0,1 km².

Sletter-øyene har berggrunn av rombeporfyrkonglomerat, en meget sjelden bergart som består av erosjonsmateriale av den rombeporfyren som fra permtiden av trengte inn i sprekker som oppsto i jordskorpen da Oslofeltet sank inn. Denne innsynkningen resulterte i at områdene i øst ble utsatt for økt erosjon. Dette har bidratt til at grunnfjellet øst for Oslofjorden senere er blitt blottlagt.

Øyer bestående av rombeporfyrkonglomerat forekommer også nord og sør for Sletter-øyene og ligger her på den samme nord–sørgående linjen i berggrunnen. I nord ligger øyene Revlingen, Kollen og Eldøya i Moss kommune og i sør Rauer, Missingene, Struten og Søstrene i Fredrikstad kommune.

Vesle Sletter og størstedelen av Søndre Sletter er vernet som henholdsvis Vesle Sletter og Søndre Sletter naturreservat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg