Larkollen

Larkollen er et tettsted i Moss kommune i Viken fylke. Stedet ligger ved Oslofjorden, 13 kilometer sør for Moss sentrum.

Faktaboks

innbyggertall:
1573 (2019)

Tettstedet har 1573 innbyggere (2019) og like mange feriegjester, spesielt på sommeren. Larkollen Camping er Norges tredje største campingplass. Støtvig Hotel fra 2013 står på samme grunn som de tidligere hotellene Røeds Hotell fra 1899 og Støtvig Hotell fra 1900. Larkollen kirke er ei langkirke i tre fra 1890.

Store deler av Eldøya er naturreservat på grunn av sitt rike fugle- og dyreliv. Eldøya-Sletter landskapsvernområde omfatter i tillegg øyene Kollen, Sletter og Danmark.

Historikk

Larkollen ble på 1600- og 1700-tallet ansett som en viktig militær og sivil uthavn på grunn av et skjermet farvann bak øyene Kollen og Eldøya. Et kystfort, Frederiksodde, ble bygd i 1712. Det finnes et viktig gravfunn fra bronsealderen.

Larkollen fikk i første halvdel av 1900-tallet ry som bade- og feriested, på det meste med to hoteller og flere pensjonater. Det første kjente sommerstedet, «Villa Pusterum», ble reist av konsul Anthon B. Nilsen i 1891. Under pseudonymet Elias Kræmmer skrev han flere av sine romaner og fortellinger der. En rekke andre sommerhus ble reist i årene som fulgte, og i dag har Larkollen omlag 800 hytter og feriehus.

Navn

Første ledd kan ha sammenheng med norrønt lǫgr, 'sjø, vann', eller (h)lað, 'lasteplass'; siste ledd er koll, 'rund bergtopp'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg