Skole og utdanning i Afghanistan, 20 års borgerkrig, Taliban-regimet og flyktningproblemet har hatt store negative konsekvenser for utviklingen av skolen i Afghanistan.

De fleste afghanske barn og unge har ingen tilgang til utdanning. Dette gjelder spesielt for kvinner. Under Taliban-regimet ble all undervisning av jenter/kvinner forbudt. Andelen analfabeter blant den voksne befolkningen er blant de høyeste i verden. I 2003 var analfabetismen beregnet til 50 % blant voksne menn og 80 % blant voksne kvinner.

Etter den internasjonale intervensjonen høsten 2001 stod oppbygging av utdanningssystemet sentralt i gjenoppbyggingen av Afghanistan og fredsprosessen i landet. Som ledd i alfabetiseringsprosessen satte UNESCO i gang The Literacy and Non-Formal Education Development in Afghanistan Project i januar 2003.

Universitetet i Kabul ble grunnlagt i 1931; har 7000 studenter og 14 fakulteter: landbruk, økonomi, farmasi, islamske studier, jus, språk og litteratur, naturvitenskap, ingeniørvitenskap, journalistikk, veterinærmedisin, samfunnsvitenskap, psykologi, geovitenskap og de skjønne kunster.

Universitetet i Balkh ble etablert i 1986 og har 4000 studenter og fakultetene medisin, ingeniørvitenskap, økonomi, journalistikk, litteratur, juss og vitenskap.

UNESCO-rapport om Afghanistans skolesystem av 2011

Les flere utdanningsplaner på UNESCOs nettsider for utdanning, Planipolis

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.