Skole og utdanning i Afghanistan

Skole og utdanning i Afghanistan, 20 års borgerkrig, Taliban-regimet og flyktningproblemet har hatt store negative konsekvenser for utviklingen av skolen i Afghanistan.

De fleste afghanske barn og unge har ingen tilgang til utdanning. Dette gjelder spesielt for kvinner. Under Taliban-regimet ble all undervisning av jenter/kvinner forbudt. Andelen analfabeter blant den voksne befolkningen er blant de høyeste i verden. I 2003 var analfabetismen beregnet til 50 % blant voksne menn og 80 % blant voksne kvinner.

Etter den internasjonale intervensjonen høsten 2001 stod oppbygging av utdanningssystemet sentralt i gjenoppbyggingen av Afghanistan og fredsprosessen i landet. Som ledd i alfabetiseringsprosessen satte UNESCO i gang The Literacy and Non-Formal Education Development in Afghanistan Project i januar 2003.

Universiteter

Universitetet i Kabul ble grunnlagt i 1931; har 7000 studenter og 14 fakulteter: landbruk, økonomi, farmasi, islamske studier, jus, språk og litteratur, naturvitenskap, ingeniørvitenskap, journalistikk, veterinærmedisin, samfunnsvitenskap, psykologi, geovitenskap og de skjønne kunster.

Universitetet i Balkh ble etablert i 1986 og har 4000 studenter og fakultetene medisin, ingeniørvitenskap, økonomi, journalistikk, litteratur, juss og vitenskap.

Eksterne lenker

UNESCO-rapport om Afghanistans skolesystem av 2011

Les flere utdanningsplaner på UNESCOs nettsider for utdanning, Planipolis

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg