Skipselektriker, også kalt kalt maritim elektriker eller kallenavnet trikker, jobber med elektriske anlegg, komponenter og instrumenter om bord i skip. Skipselektrikeren har sitt arbeide over hele fartøyet og er normalt direkte underlagt maskinsjefen og regnet som en del av maskinbesetningen. Noen rederier praktiserer andre ordninger, som å være underlagt overstyrmann eller førstemaskinist. På fartøy skilles det mellom skipselektrikere som er offiserer og underordnede skipselektrikere med betegnelsene ETO for offiserer og ETR for de underordnede.

Av stillingsbetegnelser på skip for skipselektrikere har vi blant annet:

  • Sjefsskipselektrikeroffiser
  • Skipselektrikeroffiser (Electrical-Technical Officer)
  • Sjefsskipselektriker
  • Skipselektriker (Electrical-Technical Rating)
  • Skipselektriker assistent
  • Skipselektriker lærling

Utdanning

Utdanning til fagarbeider er et yrkesfaglig løp i videregående opplæring. Etter fullført utdanning og bestått fagbrev kan det søkes om sertifikat hos Sjøfartsdirektoratet som Skipselektrikeroffiser (ETO).

Etter godkjent læretid og svenneprøve kan en ta videreutdanning ved en teknisk fagskole.

En annen utdanningsvei er å ta høyere utdanning ved en av landets maritime høgskoler. Her er det mulighet for å ta både bachelor- og mastergrad innen maritim teknologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg