Skatval

Skatval.

Skatval.

Artikkelstart

Skatval er et tettsted i Stjørdal kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 947 innbyggere (2021).

Faktaboks

Etymologi
første ledd er visstnok norrønt skat(e), ‘ytterste enden av noe’, siste ledd er norrønt váll, ‘jord ryddet ved svibrenning’
Innbyggertall
947 (SSB, 2021)
Landareal
0,6 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
7033 Skatval

Skatval er et sogn og en tidligere kommune. Skatval kommune eksisterte fra 1902 til 1962.

Tettstedet

Tettstedet Skatval ligger to kilometer vest for E6, ved Skatval stasjon på Nordlandsbanen. Stasjonen åpnet i 1902.

Sognet

Skatval sogn omfatter halvøya mellom Stjørdalsfjorden i sør og Åsenfjorden i nord og det skogkledde og delvis myrlendte åslandskapet en mils vei østover. Høyeste punkt er Forbordsfjellet på 590 meter over havet. Skatval er en jordbruksbygd med god åkerjord og mye korndyrking.

E6 og Nordlandsbanen går gjennom Skatval. Det er to jernbanestasjoner her: Skatval stasjon midt på halvøya og Langstein stasjon (1902) innerst i Åsenfjorden. Langstein stasjon ble fredet i 2002.

Her finnes en kommunal barneskole, en privat kristen barne- og ungdomsskole, og Aglo videregående skole som eies av Blå Kors.

På en holme i Åsenfjorden i nord ligger ruinene av middelalderborgen Steinvikholm.

Skatval kirke fra 1901 ligger på østsiden av E6. Den er tegnet av Johan Th. Wæhre og er ei langkirke av tre med tårn ved inngangen. Kirken erstattet ei laftet korskirke fra 1767 som ble revet da det ble bygget ny kirke i 1901.

Kommunen

Skatval kommune ble opprettet i 1902 da Nedre Stjørdal kommune ble delt i tre.

Den ble i 1962 slått sammen med Lånke, Hegra og Stjørdal kommuner til nye Stjørdal kommune. Kommunen var 94 kvadratkilometer ved sammenslåingen; samme utstrekning som nåværende Skatval sogn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg