Faktaboks

Etymologi
første ledd er visstnok norrønt skat(e), ‘ytterste enden av noe’, siste ledd er norrønt váll, ‘jord ryddet ved svibrenning’
Innbyggertall
962 (SSB, 2023)
Landareal
0,6 km²
Tettstedsnummer
7033 Skatval
Skatval

Skatval kirke ligger på østsiden av E6. I forgrunnen en grusvei som fører opp på Forbordsfjellet.

Lisens: CC BY 2.0
Skatval

Panorama over Skatval fra toppen av Forbordsfjellet. I bakgrunnen Malvik og Trondheim.

Lisens: CC BY 2.0

Skatval er et tettsted i Stjørdal kommune i Trøndelag. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,6 km², og har 962 innbyggere (2023).

Tettstedet ligger to kilometer vest for E6, ved Skatval stasjon på Nordlandsbanen.

Skatval er også et sogn og en tidligere kommune.

Kommunen

Skatval kommune ble opprettet i 1902 da Nedre Stjørdal kommune ble delt i tre.

Den ble i 1962 slått sammen med Lånke, Hegra og Stjørdal kommuner til nye Stjørdal kommune. Kommunen var 94 kvadratkilometer ved sammenslåingen, og hadde 1944 innbyggere. Det utgjorde 10 prosent av arealet og 15 prosent av innbyggerne i den nye kommunen.

Sognet

Skatval kirke i høstlys, sett fra nord mot sør.

Skatval kirke er ei langkirke i tre fra 1901. Den er tegnet av arkitekt Johan Th. Wæhre. Kirka erstattet ei laftet korskirke fra 1767 som ble revet da det ble bygget ny kirke. Før dette har det vært flere kirker, siden stedet har hatt kirke siden middelalderen.

Skatval kirke i høstlys, sett fra nord mot sør.

Sognet har samme utstrekning som den tidligere kommunen.

Skatval sogn omfatter halvøya mellom Stjørdalsfjorden i sør og Åsenfjorden i nord og det skogkledde og delvis myrlendte åslandskapet en mils vei østover. Høyeste punkt er Forbordsfjellet på 590 meter over havet. Skatval er en jordbruksbygd med god åkerjord og mye korndyrking.

E6 og Nordlandsbanen går gjennom Skatval. Det er to jernbanestasjoner her, begge fra 1902: Skatval stasjon midt på halvøya og Langstein stasjon innerst i Åsenfjorden. Langstein stasjon ble fredet i 2002.

Her finnes en kommunal barneskole, en privat kristen barne- og ungdomsskole, og Aglo videregående skole som eies av Blå Kors.

På en holme i Åsenfjorden i nord ligger ruinene av middelalderborgen Steinvikholm.

Skatval kirke fra 1901 ligger på østsiden av E6. Den er tegnet av Johan Th. Wæhre og er ei langkirke av tre med tårn ved inngangen. Kirken erstattet ei laftet korskirke fra 1767 som ble revet da det ble bygget ny kirke i 1901.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg