Hegra

Fra Hegra.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hegra er et sogn og en tidligere kommune i Stjørdal i Trøndelag – øst for kommunesenteret.

Faktaboks

etymologi:
norrønt Hegrin, fuglenavnet ‘hegre’ og -vin ‘mark, åker, slette’

Sognet

Stjørdalen er trang øverst men vider seg ut og får åpen, flat bunn med dyrket mark i hovedbygda. Ved Skjølstadmarka nord for Hegramo er det oppdyrkede sand- og leirterrasser der jord- og skogbruk er de viktigste næringer i tillegg til noe treindustri. Dessuten drives det laksefiske i Stjørdalselva.

Tettstedet Hegramo (0,42 km²) ligger på nordsiden av Stjørdalselva 10 km øst for Stjørdalshalsen . Hegramo hadde 511 innbyggere per 1. januar 2015. På sørsiden av Stjørdalselva ligger Hegra stasjonMeråkerbanen .

Meråkerbanen og E 14 går fra Stjørdalshalsen gjennom Hegra og videre opp Stjørdalen mot Sverige.

Kommunen

Hegrafunnet i januar og april 2017 består av 30 gjenstander: holkøkser, en spydspiss, et knivblad, en støpetapp og fragment av mulig bronselur
Hegrafunnet
Av .

Hegra var egen kommune fra 1874 da Øvre Stjørdalen kommune ble delt i Hegra og Meråker. I 1962 ble Hegra, Lånke, Skatval og Stjørdal slått sammen til nye Stjørdal kommune. Hegra var ved sammenslutningen 612 km² i utstrekning. Den tidligere kommunen svarer til det nåværende Hegra sogn.

Kultur og historie

Hegra kirke er ei korskirke i tre fra 1783. Dessuten finnes Okkelberg kapell fra 1905 og Floren kapell fra 1902.

Hegra-funnet består av 30 gjenstander fra bronsealderen. Depotfunnet inneholder mange øksehoder av typen holkeøkser og knivblad. Ved Leirfall øst for Hegra kirke er det store helleristningsfelt.

Hegra festning ligger tre kilometer sør for Hegra stasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg