Hegra

Fra Hegra.

av . Begrenset gjenbruk

Hegra er et sogn i Stjørdal kommune, Trøndelag - øst for kommunesenteret.

Faktaboks

Etymologi
norrønt Hegrin, fuglenavnet ‘hegre’ og -vin ‘mark, åker, slette’

Hegra var egen kommune fra 1874 ved utskillelse fra Øvre Stjørdalen kommune, før den i 1962 ble slått sammen med Stjørdal kommune. Hegra var ved sammenslutningen 612 km2 i utstrekning. Den tidligere kommunen svarer til det nåværende Hegra sogn.

Samferdsel og bosetning

Meråkerbanen og E 14 går fra Stjørdalshalsen gjennom Hegra og videre opp Stjørdalen over til Sverige.

Tettstedet Hegramo ligger på nordsiden av Stjørdalselva 10 km øst for Stjørdalshalsen. Hegramo hadde 511 innbyggere per 1. januar 2015, og målte 0,42 km². På sørsiden av Stjørdalselva ligger Hegra stasjonMeråkerbanen.

Natur og næringsliv

Hegrafunnet i januar og april 2017 består av 30 gjenstander: holkøkser, en spydspiss, et knivblad, en støpetapp og fragment av mulig bronselur
Hegrafunnet av . Gjengitt med tillatelse

Stjørdalen er trang øverst men vider seg ut og får åpen, flat bunn med dyrket mark i hovedbygda. Ved Skjølstadmarka nord for Hegramo er det oppdyrkede sand- og leirterrasser der jord- og skogbruk er de viktigste næringer i tillegg til noe treindustri. Dessuten drives det laksefiske i Stjørdalselva.

Kultur

Hegra kirke er ei korskirke i tre fra 1783. Dessuten finnes kapellene Okkelberg og Floren. Hegra-funnet består av 30 gjenstander fra bronsealderen. Depotfunnet inneholder mange øksehoder av typen holkeøkser og knivblad. Ved Leirfall øst for Hegra kirke er det store helleristningsfelt. Hegra festning ligger tre kilometer sør for Hegra stasjon.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg