Sjøfartsdepartementet var et norsk departement under andre verdenskrig. Det ble opprettet av den tyske okkupasjonsmakten den 25. september 1940, og fungerte fram til den 12. juni 1944 da det ble nedlagt og innlemmet i Næringsdepartementet. Det ble hele tiden ledet av Kjeld Stub Irgens, som rikskommissær Josef Terboven insisterte på at skulle være med i den kommissariske regjeringen som ble innsatt i kjølvannet av bruddet i riksrådsforhandlingene en uke i forveien. Samme dag som Terboven annonserte den nye regjeringen, ble dermed Sjøfartsdepartementet opprettet slik at Stub Irgens skulle få en portefølje.

Sjøfartsdepartementet hadde ansvar for maritime spørsmål i det okkuperte Norge, og i tillegg også for havnevesenet, fyrvesenet og losvesenet, samt hotell- og reiselivssaker. I 1945 ble Sjøfartsdepartementets saksområder overført til Handelsdepartementet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg