Næringsdepartementet NS var et departement som eksisterte under andre verdenskrig. Det ble opprettet av Quisling-regjeringen i 1943 ved sammenslåing av Handelsdepartementet og Forsyningsdepartementet.

Organisering

I likhet med mange øvrige forvaltningsorganer opprettet av NS-regimet hadde også dette departementet et nazi-tysk forbilde. Ambisjonen fra NS-regimet ser ut til å ha vært å samle samtlige etater som kom i berøring med næringslivet under felles ledelse, slik det tilsynelatende ble gjort i Nazi-Tysklands «Reichswirtschaftsministerium».

På denne måten mente NS-regimet å kunne behandle spørsmål knyttet til handel, forsyning og andre forhold knyttet til næringsdrift i sammenheng. Rent organisatorisk gjorde dette at Næringsdepartementet etter norske forhold fikk et veldig stort omfang.

Statsråder

Næringsdepartementet ble ledet av Eivind S. Blehr fram til juni 1944, og deretter av Alf L. Whist inntil det ble avviklet sammen med resten av Quislings administrasjon ved frigjøringen i mai 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hans Fredrik Dahl et. al. (red.), Norsk krigsleksikon, 1940–1945 (Oslo: Cappelen, 1995)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg