Bjørn Kjellemyr

Faktaboks

Bjørn Kjellemyr

Bjørn Arvid Kjellemyr

Født
4. desember 1950, Bamble

Artikkelstart

Bakgrunn og musikalske prosjekter

Bjørn Kjellemyr er født i Bamble, og spilte i ungdomsårene el-bass i rockeband basert i Skiens-området. Senere ble han mer interessert i jazz, og spilte en tid sammen med Rune Klakegg. Kjellemyr flyttet senere til Oslo, og studerte ved Musikkhøyskolen i Oslo i perioden 1974 til 1978.

Under studietiden spilte han samtidig i flere ulike grupper, blant annet med brødrene Erik og Jon Balke, samt med saksofonisten Carl Magnus "Calle" Neumann, blant annet under jazzfestivalen i Molde i 1976. Et opptak av denne konserten ble utgitt på CD i 2004. I perioden 1978 til 1980 bodde Kjellemyr i Bergen, hvor han blant annet var bassist i Musikselskabet Harmoniens orkester. Han var samtidig aktiv i Bergens jazzmiljø, blant annet i trio sammen med Dag Arnesen.

Kjellemyr flyttet tilbake til Oslo i 1980, og jobbet på begynnelsen av 1980-tallet mye med artister innen visesjangeren, herunder Geirr Lystrup, Halvdan Sivertsen og Lars Klevstrand. I 1982 spilte han med Knut Riisnæs Quartet på det Spellemannprisen-vinnende albumet Flukt, utgitt på plateselskapet Odin. Han har senere spilt i en lang rekke ulike sammenhenger, blant annet på flere utgivelser med Terje Rypdal, herunder Chaser (1985) og Q.E.D. (1993), samt med Jon Eberson, Søyr, Radiostorbandet, Jazzpønkensemblet og Jan Gunnar Hoff. Han har også spilt på flere albumutgivelser med Kari Bremnes.

Bjørn Kjellemyr har ikke utgitt album som leder, men har delt oppføring på utgivelser som Blow! (1990) med Jon Eberson, Morten Halle og Finn Sletten og The Eagle (1995) med Eberson, Halle og Pål Thowsen.

Utmerkelser

Kjellemyr ble i 1990 kåret til Årets jazzmusiker av Foreningen Norske Jazzmusikere, og han ble tildelt Norsk Jazzforbunds Buddy-pris i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg