Faktaboks

Sigurd Valvatne
Født
1. mai 1913, Kvinnherad
Død
17. desember 2004, Skedsmo
Begravelsessted
Stalsberghagen, Skedsmo
Virke
Marineoffiser

Sigurd Valvatne var en norsk sjøoffiser med kommandørs grad. Valvatne utmerket seg for sin innsats under andre verdenskrig da han var skipssjef på ubåt og gjennomførte flere vellykkede angrep mot tyske fartøy. Etter krigen ble han sjef for Marinens ubåtvåpen.

Valvatne startet sin militære karriere som kadettaspirant ved Sjøkrigsskolen i Horten i 1934. Herfra ble han uteksaminert som løytnant i 1939 og gikk deretter inn i tjeneste om bord i ubåt, som ble satt inn som nøytralitetsvakt. Etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940 ble ubåten Valvatne tjenestegjorde om bord i, senket av egne mannskaper, for at den ikke skulle falle på okkupasjonsmaktens hender. Valvatne unngikk å bli tattav tyskerne og tok seg over til Storbritannia for å fortsette kampen mot okkupantene.

Da Norge i 1941 overtok tre britiske undervannsbåter, stilt under norsk kommando, tjenestegjorde Valvatne først som nestkommanderende på «B1», «Ula» og «Utsira», i perioden 1941–1943. Etter å ha fullført det britiske ubåtsjefskurset, ble han i 1944 skipssjef på Utsira og Ula. Under Valvatnes kommando gjennomførte de norske ubåtene flere vellykkede oppdrag ved norskekysten, blant annet mot tyske ubåter. Så sent som i april 1945 ledet han den siste angrepsoperasjon fra en alliert undervannsbåt i norske farvann under krigen. Som kommandør på KNM Ula sto Valvatne for senkingen av fire tyske ubåter i 1944.

Etter krigen tjenestegjorde Valvatne som sjef for det norske ubåtvåpnet fra 1946 til 1953. Han ble deretter beordret til tjeneste ved staben til Supreme Allied Commander Atlantic. Valvatne var også sjef for 2. fregattdivisjon, hovedlærer ved Forsvarets høyskole og stabssjef i Sjøforsvarsstaben. Valvatne mottok britiske og norske dekorasjoner for sin krigsinnsats, inklusive Krigskorset med sverd, i 1944.

Etter endt tjeneste i det norske forsvaret, ble Valvatne i 1969 losoldermann i Oslo. Han utga i 1954 boka Med norske ubåter i kamp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg