Shehu Shagari

Faktaboks

Shehu Shagari
Født
25. februar 1925, Shagari, Sokoto
Død
28. desember 2018, Abuja
Shehu Shagari var president i Nigeria fra 1979 til 1983.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Shehu Shagari var en nigeriansk politiker som var president i Nigeria fra 1979 til 1983, under Den andre nigerianske republikk. Han var den første valgte presidenten i Nigeria siden militærkuppet i 1966, men ble selv avsatt ved statskupp ledet av Muhammadu Buhari i 1983.

Bakgrunn

Shehu Shagari ble født i Shagari, en landsby oppkalt etter hans bestefar og grunnlegger, i delstaten Sokoto. Han tok lærerutdanning i Kaduna, men jobbet kun få år som lærer før han gikk inn i politikken. Hans første nasjonale politiske verv var som valgt parlamentsmedlem fra 1954. Siden holdt han en rekke politiske posisjoner, inkludert som minister i flere regjeringer.

Da president Olusegun Obasanjo gjeninnførte demokrati og åpnet for valg i 1979, var Shagari én av fire godkjente presidentkandidater, for partiet National Party of Nigeria (NPN). Shagari vant med knapp margin, og NPN ble største parti i nasjonalforsamlingen.

Presidentperiode

Den internasjonale økonomiske krisen fra slutten av 1970-tallet slo spesielt tungt innover det oljeavhengige Nigeria og Shagari forsøkte å styrke økonomien. Han satser på økt landbruksproduksjon og industriutvikling, og fikk blant annet bygget Kaduna-raffineriet. Han samarbeidet med Det internasjonale pengefondet (IMF), kuttet budsjett og kastet ut to millioner migranter, i hovedsak fra Ghana, i 1983.

Internasjonalt markerte han engasjement mot de hvite minoritetsstyrene under apartheid i Sør-Afrika og Namibia. Hans regjering startet planer om å etablere Abuja som ny, og mer etnisk og regionalt nøytral, hovedstad.

Shagari vant et nytt valg i 1983, som var preget av kontroverser og uro. Økonomien hadde forverret seg og korrupsjonen økt, og da Muhammadu Buhari ledet et militærkupp som kastet og arresterte Shagari 31. desember 1983 var det mange som ønsket det velkommen. Shagari ble ikke dømt for korrupsjon selv, men ble bannlyst for all politisk deltagelse på livstid da han slapp fri i 1986.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg