Sokoto (delstat i Nigeria)

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Sokoto er en delstat i det nordvestlige Nigeria med flateinnhold på 33 776 km² og med ca. 5 300 000 innbyggere (2020). Hovedstaden er også kalt Sokoto. Delstaten grenser i nord til nabolandet Niger.

Landskap

Landskapet er preget av flatt savannelandskap med hovedsakelig gress og spredte trær som vegetasjon. Til tross for sin beliggenhet i den tørre klimasonen som preger den nordlige delen av Nigeria, renner flere elver gjennom delstaten, med i det minste noe vannføring størstedelen av året.

Næringsliv

Foruten husdyrhold, inklusive kvegdrift, og jordbruk, er næringslivet i delstaten preget av handel med nabolandet Niger i nord. Byen ligger strategisk til langs hovedveien fra en rekke større byer i det nordlige Nigeria i retning Nigers hovedstad Niamey. Næringslivet omfatter også foredlingsbedrifter for jord- og landbruksprodukter, inklusive bomull.

Befolkning og historie

Størstedelen av befolkningen er muslimer og mange relativt fattige. Sokoto er det historiske setet for kalifatet Sokoto fra rundt 200 år siden, et muslimsk rike som strakte seg vidt og bredt inn i det som i dag er nabolandet Niger.

Inntil 2017 var Sokoto forskånet fra omfattende angrep fra terrorist-organisasjonen Boko Haram, som har herjet spesielt i den nordøstre delen av Nigeria. Fra 2017 til 2020 har imidlertid Boko Haram økt sine dødlige angrep i Sokoto og andre delstater i den nordvestlige delen av Nigeria, selv om noen av disse angrepene også tilskrives banditter. Sultanen av Sokoto har fordømt Boko Haram ved flere anledninger, men har samtidig uttalt seg kritisk til de ofte brutale militære motangrepene på Boko Haram som ofte også går ut over sivilbefolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg