Sokoto - delstat i Nigeria

.
Lisens: fri

Sokoto, delstat i det nordvestlige Nigeria med flateinnhold 25 973 km² og med 5 144 523 innbyggere (basert på FN projeksjon 2015). Hovedstaden er også kalt Sokoto. Delstaten grenser i nord til nabolandet Niger.

Landskapet er preget av flatt savannelandskap med hovsakelig gress og spredte trær som vegetasjon. Til tross for sin beliggenhet i den tørre klimasonen som preger den nordlige delen av Nigeria, renner flere elver gjennom delstaten, med i det minste noe vannføring størstedelen av året.

Foruten husdyrhold, inklusive kvegdrift, og jordbruk, er næringslivet i delstaten preget av handel med nabolandet Niger i nord. Byen ligger strategisk til langs hovedveien fra en rekke større byer i det nordlige Nigeria i retning Nigers hovedstad Niamey. Næringslivet omfatter også foredlingsbedrifter for jord- og landbruksprodukter, inklusive bomull.

Til tross for at størstedelen av befolkningen er muslimer og mange relativt fattige, og til tross for at Sokoto er det historiske setet for Sokoto Kalifatet fra rundt 200 år siden (se Nigerias historie), et muslimsk rike som strakte seg vidt og bredt inn i det som i dag er nabolandet Niger, har Sokoto heldivis vært forskånet fra omfattende angrep fra terrorist-organisasjonen Boko Haram, som har herjet spesielt i den nordøstre delen av Nigeria i senere tid. Sultanen av Sokoto har fordømt Boko Haram ved flere anledninger, men har samtidig uttalt seg kritisk til de ofte brutale militære motangrepene på Boko Haram som ofte går ut over sivilbefolkningen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg