Olusegun Obasanjo

Faktaboks

Olusegun Obasanjo
Uttale
obasˈanjo
Født
9. mars 1937
Av .

Artikkelstart

Olusegun Obasanjo, nigeriansk offiser og politiker som var president i Nigeria i 1976–1979 og 1999–2007.

Obasanjo er utdannet ved et britisk militærakademi. Han startet sin karriere i den nigerianske hæren i 1958. Han deltok blant annet i FN-styrkene i Den demokratiske republikken Kongo (da Zaïre), i 1960.

I 1975 spilte han en sentral rolle i det fredelige kuppet mot president Yakubu Gowon. Han var deretter forsvarssjef, inntil han etter mordet på president Murtala Muhammad i 1976 ble utpekt av militæret til Nigerias president.

Obasanjos presidentperiode ble preget av begynnelsen på en økonomisk krise i forlengelsen av det internasjonale oljeprisfallet. Nigeria hadde bygget seg opp stor internasjonal gjeld. Obasanjo startet spare- og liberaliseringsprogram, og kuttet i offentlige velferdsgoder som utdanning og helse. Han arrangerte valg i 1979, og ble dermed den første nigerianske presidenten som frivillig overlot statsledelsen til sivilt styre.

I 1990-årene markerte han seg som en ledende kritiker av det nigerianske militærregimet. I 1995 ble han arrestert, anklaget for forræderi. Først ble han dømt til livsvarig fengsel, men dommen ble senere omgjort til 15 år.

Etter avviklingen av militærregimet i 1998 ble Obasanjo valgt til Nigerias president i 1999 for PDP (Peoples Democratic Party). Han ble gjenvalgt i 2003. Konstitusjonen i Nigeria tillater kun to presidentperioder, og det ble store kontroverser da han forsøkte å endre konstitusjonen for å sitte en tredje periode. Det nigerianske parlamentet stemte ned forslaget.

Obasanjo spiller fortsatt en viktig rolle i nigeriansk politikk, og har en rekke sentrale roller internasjonalt i FN, ECOWAS og Den afrikanske unionen (AU).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg