Olusegun Obasanjo, nigeriansk offiser og politiker som var president i Nigeria i 1976–1979 og 1999–2007.

Obasanjo er utdannet ved et britisk militærakademi. Han startet sin karriere i den nigerianske hæren i 1958. Han deltok blant annet i FN-styrkene i Den demokratiske republikken Kongo (da Zaïre), i 1960.

I 1975 spilte han en sentral rolle i det fredelige kuppet mot president Yakubu Gowon. Han var deretter forsvarssjef, inntil han etter mordet på president Murtala Muhammad i 1976 ble utpekt av militæret til Nigerias president.

Obasanjos presidentperiode ble preget av begynnelsen på en økonomisk krise i forlengelsen av det internasjonale oljeprisfallet. Nigeria hadde bygget seg opp stor internasjonal gjeld. Obasanjo startet spare- og liberaliseringsprogram, og kuttet i offentlige velferdsgoder som utdanning og helse. Han arrangerte valg i 1979, og ble dermed den første nigerianske presidenten som frivillig overlot statsledelsen til sivilt styre.

I 1990-årene markerte han seg som en ledende kritiker av det nigerianske militærregimet. I 1995 ble han arrestert, anklaget for forræderi. Først ble han dømt til livsvarig fengsel, men dommen ble senere omgjort til 15 år.

Etter avviklingen av militærregimet i 1998 ble Obasanjo valgt til Nigerias president i 1999 for PDP (Peoples Democratic Party). Han ble gjenvalgt i 2003. Konstitusjonen i Nigeria tillater kun to presidentperioder, og det ble store kontroverser da han forsøkte å endre konstitusjonen for å sitte en tredje periode. Det nigerianske parlamentet stemte ned forslaget.

Obasanjo spiller fortsatt en viktig rolle i nigeriansk politikk, og har en rekke sentrale roller internasjonalt i FN, ECOWAS og Den afrikanske unionen (AU).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.