Nigerias politiske system

Artikkelstart

Nigeria er en føderal republikk, delt inn i 36 delstater, samt hovedstadsområdet Abuja. Etter mange år med militært styre fikk Nigeria i 1999 en ny grunnlov og en fredelig overgang til sivilt styre. Samme år ble det avholdt presidentvalg og parlamentsvalg.

President og nasjonalforsamling

Presidenten er statsoverhode, regjeringssjef og militær øverstkommanderende og velges for fire år av gangen. Grunnloven begrenser en persons mulighet til å inneha presidentembedet til to påfølgende perioder.

Parlamentet, eller den lovgivende forsamling, har to kammer: Senatet består av 109 medlemmer; tre fra hver av de 36 delstatene pluss en fra hovedstaden Abuja. Representantenes hus har 346 medlemmer.

Valg

Det avholdes parallelle president- og parlamentsvalg hvert fjerde år. Alle valg fra og med 1999 har i noen grad vært preget av vold, korrupsjon og fusk, ifølge internasjonale valgobservatører. Valget i 2007 var spesielt ille, og omtalt som «skamløst» av Human Rights Watch. Både indre og ytre press førte til sterke forbedringer ved valget i 2011, og valget i 2015 er antagelig det frieste og mest rettferdige i landets historie. Valget i 2019 hadde flere logistiske utfordringer, og vi så noe mer vold enn i 2015.

Politiske parti har opp gjennom historien vært nært knyttet til en eller flere av de dominerende etniske gruppene. Etter 1999 har PDP vært dominerende. Interne valg av kandidater til PDPs ledelse og partilister har vært mer avgjørende for politisk makt enn de nasjonale valgene. Ved valgene i 2015 og 2019 var utfallet mellom PDP og APC så jevnt at det kan gå mot et topartisystem.

Administrativ inndeling

Nigeria er en føderal republikk, delt inn i 36 delstater, samt hovedstadsområdet Abuja. De er igjen inndelt i 774 kommuner.

De 36 delstatene har egne folkevalgte forsamlinger og styres av folkevalgte guvernører. Det avholdes i utgangspunktet guvernørvalg samme år som president- og parlamentsvalg. Imidlertid er flere av delstatsvalgene i utakt med nasjonalvalgene etter at valgresultatet i 2007 ble utfordret i retten. Flere av utfordrerne fra opposisjonspartier vant i retten over PDP-kandidatene, som etter valget ble annonsert av valgkommisjonen som vinnere.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter høyesterett, appellretten og den føderale overdomstol på føderalt nivå. Høyesterett har original jurisdiksjon i disputter mellom delstatene. I hver delstat er det en overdomstol som øverste appellinstans. I de tolv nordlige delstatene er det innført islamsk sharialov og domstoler, som særlig dømmer i familiesaker og andre personlige saker. Lovverket er for øvrig i stor grad bygd på engelske forbilder.

Korrupsjon

Det nigerianske politiske system anses som sterkt korrupt. Transparency Internationals indeks som rangerer lands korrupsjonsnivå, har Nigeria som nummer 139 av 176 (2012).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg