Faktaboks

Kaduna
Uttale
kadˈuna.
Kaduna Street
Gatebilde fra Kaduna.

Kaduna, by i Nigeria, hovedstad i delstaten Kaduna, 220 km sørvest for Kano. Byen har om lag 1 000 000 innbyggere (2020).

Kaduna har navn etter elva Kaduna River som renner gjennom byen. Denne har igjen tatt navn etter hausa-ordet for krokodille – kadduna.

Industri, utdanning og forsvar

Kaduna utgjør et viktig samferdsels-, handels-, finans- og industri-senter for det nordlige Nigeria, og byen er landets viktigste senter for tekstilindustri. Øvrig industri omfatter petroleumsraffineri, stålvalseverk, produksjon av transportmiddelutstyr og nærings- og nytelsesmidler. Det er også en del håndverksindustri, blant annet tekstiler, lærarbeider og keramikk. Det er betydelig handel med kveg, peanøtter, bomull og annet.

Byen er sete for teknisk høyskole, militærakademi (Nigerian Defence Academy) og Nigerias geologiske undersøkelser. Kaduna har flere museer, blant annet et nasjonalmuseum med arkeologisk og etnologisk utstilling.

Kaduna huser også en stor militær hærforlegning i området Kawo i den nordlige delen av Kaduna, med flyvåpen forlegning ved den nærliggende Old Kaduna flyplass. Denne har fungert som treningbase for flyvåpenet etter at sivil luftfart tok i bruk en ny flyplass Kaduna Airport cirka 30 km nordvest for byen.

Historie

Kaduna ble grunnlagt av britene 1913 som garnisonsby og er derfor en relativt ung by. Et par år senere blomstret byen opp i forbindelse med byggingen av jernbanen Lagos–Kano.

Kaduna var åsted for en rekke voldelige sammenstøt i forbindelse med innføringen av islamsk lov (sharia) i Kaduna i 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg