Atum
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Atum er en egyptisk skapergud, også kalt Atum Ra. Han tenktes å være fremstått av urtidshavet Nun, og kalles «Han som oppstod av seg selv». Atum forenet i seg både mannlige og kvinnelige egenskaper og skapte de andre guder ved selvbefruktning. I likhet med andre guder ble også Atum etter hvert assosiert med solguden Ra, særlig forbundet med solnedgangen.

Atums hovedkultus fant sted i Iunu (Heliopolis). De heliopolitanske prester utformet av Atum og hans åtte barn en gudekrets på ni guder, som sammen symboliserte de totale kosmos, hver med sitt eget virkeområde. Disse spekulasjoner bredte seg etter hvert til prester ved andre templer i Egypt, som derfor også fikk sine egne enneader eller «nigudekretser», et navn som ble brukt selv om gudekretsen bestod av flere eller færre enn ni. I Teben bestod for eksempel den lokale enneaden av 15 guder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg