Seidel er en eldre tysk volumenhet som ble brukt for oppmåling av væsker, korn og mel. I dag brukes seidel som navn på et ølkrus med hank.

Enhetsverdien varierte fra sted til sted, men lå for det meste mellom 0,3 til 0,6 liter. For eksempel:

I Bayern:

  • 1 Seidel = ½ Mass = 2 Schoppen (= 0,5345 liter, etter 1872: 0,5 liter)

I Wien var en seidel definert som to Pfiff. Her var én Pfiff fastsatt til 7/40 liter.

  • 1 Seidel = 2 Pfiff (= 0,35 liter)
  • 1 Gross-Seidel = 1 ½ Seidel (= 0,525 liter)

Lokale variasjoner av enheten forekommer, blant annet for øl.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.