Seidel

Seidel er en eldre tysk volumenhet som ble brukt for oppmåling av væsker, korn og mel. I dag brukes seidel som navn på et ølkrus med hank.

Faktaboks

Uttale
sˈeidel
Etymologi
tysk, fra latin ‘vannspann, krukke’

Enhetsverdien varierte fra sted til sted, men lå for det meste mellom 0,3 til 0,6 liter. For eksempel:

I Bayern:

  • 1 Seidel = ½ Mass = 2 Schoppen (= 0,5345 liter, etter 1872: 0,5 liter)

I Wien var en seidel definert som to Pfiff. Her var én Pfiff fastsatt til 7/40 liter.

  • 1 Seidel = 2 Pfiff (= 0,35 liter)
  • 1 Gross-Seidel = 1 ½ Seidel (= 0,525 liter)

Lokale variasjoner av enheten forekommer, blant annet for øl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg