Seidel

Seidel er en eldre tysk volumenhet som ble brukt for oppmåling av væsker, korn og mel. I dag brukes seidel som navn på et ølkrus med hank.

Faktaboks

uttale:
sˈeidel
etymologi:
tysk, fra latin ‘vannspann, krukke’

Enhetsverdien varierte fra sted til sted, men lå for det meste mellom 0,3 til 0,6 liter. For eksempel:

I Bayern:

  • 1 Seidel = ½ Mass = 2 Schoppen (= 0,5345 liter, etter 1872: 0,5 liter)

I Wien var en seidel definert som to Pfiff. Her var én Pfiff fastsatt til 7/40 liter.

  • 1 Seidel = 2 Pfiff (= 0,35 liter)
  • 1 Gross-Seidel = 1 ½ Seidel (= 0,525 liter)

Lokale variasjoner av enheten forekommer, blant annet for øl.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg