Samuel Richardson

Faktaboks

Samuel Richardson
Uttale
rˈitʃədsn
Født
1689
Død
1761

Samuel Richardson var en engelsk forfatter og boktrykker. Han vant stort rykte som brevskriver, og i 1739 fikk han i oppdrag å lage en håndbok i brevskrivning for allmuen. Med sin puritanske grunnholdning ville han gjerne gjøre brevene moralsk belærende. Dermed ble han sporet inn på en lengre historie om den fattige, men dydige tjenestepiken Pamela, Pamela; or, Virtue Rewarded (2 bind, 1740, med en 2 binds fortsettelse i 1741). Den er ofte kalt den første engelske roman i moderne forstand på grunn av sin realistiske skildring av et alminnelig menneskes tanke- og følelsesliv. Pamela oppnådde stor suksess, skjønt enkelte, særlig Henry Fielding, gjorde seg lystig over den.

Richardsons to andre romaner er også i brev- og dagbokform, og begge er meget omstendelige. Clarissa (7 bind, 1748) er hans mesterverk, med en nyansert analyse av kvinnesinnet og uten altfor lettvinte løsninger. The History of Sir Charles Grandison (7 bind, 1754), hvor et mannlig dydsmønster er hovedperson, er derimot nokså kjedelig.

Richardson brakte romanen et langt skritt fremover ved å gjøre handlingen avhengig av personenes karakter istedenfor av ytre tilfeldigheter. Hans brevform ble etterlignet og beundret i mange land, ikke minst i Frankrike av blant annet Jean-Jacques Rousseau.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Eaves, Thomas Cary Duncan & Ben D. Kimpel: Samuel Richardson : A Biography, 1971
  • Keymer, Thomas: The Life of Samuel Richardson, 2002
  • Kinkead-Weekes, Mark: Samuel Richardson : Dramatic Novelist, 1973

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg