Salzburg, forbundsland i Østerrike

Salzburg, forbundsland i Østerrike, grenser til Oberösterreich i nordøst, Steiermark i øst, Kärnten i sør, Tirol i sør og vest og Tyskland (Bayern) i nordvest; 7154 km2 med 531 721 innb. (2011). 6,3% av Østerrikes befolkning bor i forbundslandet Salzburg. Hovedstad: Salzburg. 90 % av befolkningen er katolikker.

Forbundslandet er inndelt i fem distrikter: Flachgau, Tennengau, Lungau, Pongau og Pinzgau, som stort sett er skilt fra hverandre ved fjellmassiver.

Salzburg omfatter i sør deler av Hohe Tauern og Niedere Tauern, i nord Salzburgeralpene og i vest deler av Kitzbühelalpene. Hele 90 % av arealet er alpelandskap. 48 % av landarealet er skog, omtrent som i Østerrike samlet. Her finnes rikelig med gode beiter, husdyr- og skogbruk er viktige næringer. Forholdsvis lite industri, men betydelig elektrisitetsproduksjon med vannkraft. Navnet Salzburg kommer fra saltutvinningen, som har foregått til alle tider. Saltproduksjonen og annen gruvedrift har avtatt i betydning, men det er fortsatt noe gruvedrift basert på salt fra Dürnberg, kobber fra Bischofshofen og magnesitt fra Leogang. Stor andel av Østerrikes turisttrafikk, mange vintersportssteder.

Erkestiftet Salzburg ble opprettet 798 og var til 1803 et fyrstedømme, direkte underlagt den tysk-romerske keiser. Deretter var landet et verdslig kurfyrstedømme til det 1806 kom til Østerrike; i 1810 kom det til Bayern og 1814 igjen til Østerrike, der det ble eget kronland i 1849. Forbundsland fra 1920.

Anbefalte lenkerhttp://austria-lexikon (Austria-Forum, et tyskspråklig Østerrike-leksikon)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.