Salzburg, forbundsland i Østerrike

Salzburg med slottet på høyden i bakgrunnen. I forgrunnen til venstre sees Kollegienkirche. Fasaden med de to tårnene (bak Kollegienkirche) tilhører domkirken. Omtrent midt på bildet (med spisst tårn) sees Fransiskanerkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Mozarts fødeby, er omgitt av høye fjell og er vokst opp omkring festningen Hohensalzburg. De årlige festspillene er viktig for byens turisttrafikk.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Salzburg, forbundsland i Østerrike, grenser til Oberösterreich i nordøst, Steiermark i øst, Kärnten i sør, Tirol i sør og vest og Tyskland (Bayern) i nordvest; 7154 km2 med 531 721 innb. (2011). 6,3% av Østerrikes befolkning bor i forbundslandet Salzburg. Hovedstad: Salzburg. 90 % av befolkningen er katolikker.

Forbundslandet er inndelt i fem distrikter: Flachgau, Tennengau, Lungau, Pongau og Pinzgau, som stort sett er skilt fra hverandre ved fjellmassiver.

Salzburg omfatter i sør deler av Hohe Tauern og Niedere Tauern, i nord Salzburgeralpene og i vest deler av Kitzbühelalpene. Hele 90 % av arealet er alpelandskap. 48 % av landarealet er skog, omtrent som i Østerrike samlet. Her finnes rikelig med gode beiter, husdyr- og skogbruk er viktige næringer. Forholdsvis lite industri, men betydelig elektrisitetsproduksjon med vannkraft. Navnet Salzburg kommer fra saltutvinningen, som har foregått til alle tider. Saltproduksjonen og annen gruvedrift har avtatt i betydning, men det er fortsatt noe gruvedrift basert på salt fra Dürnberg, kobber fra Bischofshofen og magnesitt fra Leogang. Stor andel av Østerrikes turisttrafikk, mange vintersportssteder.

Historikk

Erkestiftet Salzburg ble opprettet 798 og var til 1803 et fyrstedømme, direkte underlagt den tysk-romerske keiser. Deretter var landet et verdslig kurfyrstedømme til det 1806 kom til Østerrike; i 1810 kom det til Bayern og 1814 igjen til Østerrike, der det ble eget kronland i 1849. Forbundsland fra 1920.

Anbefalte lenkerhttp://austria-lexikon (Austria-Forum, et tyskspråklig Østerrike-leksikon)

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg