Sagvassdalen

Sagvassdalen, dalføre i sørlige del av Hamarøy kommune, Nordland, en typisk U-dal omkranset av høye fjell og med en rekke vann omgitt av furu- og bjørkeskog. Vestsiden av dalføret består av granitt og østsiden glimmerskifer og glimmergneis med innslag av marmor. Bosetning bare i nedre del av dalen og ved fjordbotnen; i alt 29 innbyggere (2016).

Sagvassdalen gjennomløpes av Sagelva som kommer fra Slunkajávrre, 6,0 km2, 541 moh. og har munning i botnen av Mørsvikfjorden. Den gjennomløper sju vann der de fire øverste har navn etter rekkefølgen de ligger regnet fra munningen (Fjerdevatnet, Femtevatnet, osv.).

Et område på 18 466 dekar i dalen er vernet som naturreservat, mellom Kråkmotinden i nordvest, Rekvatnet i nord og Slunkávárre i nordøst og med kommunegrensen mot Sørfold som søndre avgresning. Reservatet ble opprettet som en utvidelse av det tidligere Goallarijdda (Golleriida; Fagerbakken)og har etter utvidelsen et areal på 18 466 dekar og er med dette største naturreservat i kommunen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg