Sagvassdalen, dalføre i sørlige del av Hamarøy kommune, Nordland, en typisk U-dal omkranset av høye fjell og med en rekke vann omgitt av furu- og bjørkeskog. Vestsiden av dalføret består av granitt og østsiden glimmerskifer og glimmergneis med innslag av marmor. Bosetning bare i nedre del av dalen og ved fjordbotnen; i alt 29 innbyggere (2016).

Sagvassdalen gjennomløpes av Sagelva som kommer fra Slunkajávrre, 6,0 km2, 541 moh. og har munning i botnen av Mørsvikfjorden. Den gjennomløper sju vann der de fire øverste har navn etter rekkefølgen de ligger regnet fra munningen (Fjerdevatnet, Femtevatnet, osv.).

Et område på 18 466 dekar i dalen er vernet som naturreservat, mellom Kråkmotinden i nordvest, Rekvatnet i nord og Slunkávárre i nordøst og med kommunegrensen mot Sørfold som søndre avgresning. Reservatet ble opprettet som en utvidelse av det tidligere Goallarijdda (Golleriida; Fagerbakken)og har etter utvidelsen et areal på 18 466 dekar og er med dette største naturreservat i  kommunen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.