Sagelva (Hamarøy)

Artikkelstart

Sagelva, elv i Hamarøy kommune, Nordland fylke. Elva renner gjennom den vakre Sagvassdalen og faller ut i botnen av Sagfjorden. Nedbørfeltet er på 238 km². Ved Tømmerneset nederst i elva ligger Sagelva helleristningsfelt. Helleristningene omfatter to reinsdyr i naturlig størrelse, og de er 4000–8000 år gamle.

Sagelvas øverste kilder er i en bre sør for Ájatjåhkkå (1232 moh.). Bekkene fra breen samles i Ájajåhkå, som renner til Slunkajávrre (531 moh.). Herfra renner Slunkájåhkå ned til Sjuendvatnet (Skuhtjamjávrre) øverst i Sagvassdalen.

Navngivningen på vannene i Sagelva gjennom Sagvassdalen er spesiell; man har nedenfra Nervatnet (Rotvatnet, Ruohtsajávrre), Strindvatnet (Tjoalmejávrre), Sandnesvatnet (Sáttonjárgjávrre), Fjerdvatnet (Kråkmovatnet, Skilgájávrre)), Femtvatnet (Vidátjávrre), Sjettvatnet Gudátjávrre) og Sjuendvatnet.

Fallene i elva er utbygd i kraftstasjonene Slunkajavrre, Rekvatn og Sagfossen med i alt 55,6 MW i maskininstallasjon og 220 GWh i midlere årsproduksjon (årsskiftet 2015/16).

Grenda Kråkmo ligger like sør for Fjerdvatnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg