SRY-genet er et genY-kromosomet som sørger for utvikling av hannlige kjønnsorganer i pattedyr, inkludert mennesker. Uten dette genet får fosteret hunnlige kjønnsorganer. SRY er en engelsk forkortelse for sex-determining region on the Y, som betyr kjønnsbestemmende område på Y.

Oppbygging og mekanisme

Av størrelse er SRY-genet et lite gen. Det har ingen intron og ligger innimellom såkalte repeterte DNA. Genet er omtrent 180 millioner år gammelt.

SRY-genet er oppskrift for et protein og uttrykkes i et lite antall celler i fostervevet i en kort periode. Genet er ansvarlig for å sette i gang en hel kaskade av hendelser som fører til at det dannes testikler. Proteinet som SRY-genet produserer, regulerer et annet gen kalt SOX9, som igjen påvirker andre gener som er avgjørende for utviklingen av testiklene.

SRY-genet må være aktivt innenfor et visst tidsvindu, hvis ikke kan utviklingen i stedet gå i hunnlig retning. Mengden protein som produseres er også viktig. Hvis det produseres for lite, kan man få såkalt kjønnsreversering, det vil si at de mannlige kjønnsorganene ikke blir fullt utviklet, eller resultatet blir en mann med eggstokker.

Mutasjoner i SRY-genet

Dersom det er en mutasjon i SRY-genet slik at den hannlige utviklingen ikke starter, vil fosteret i stedet utvikle seg til en hunn, til tross for at resten av Y-kromosomet er intakt.

Historikk

Selve SRY-genet ble oppdaget hos mennesket i 1990, og har siden blitt identifisert i alle pattedyr. Andre dyr (som for eksempel insekter, fisk, amfibier og krypdyr) og planter har ikke dette genet, og hos disse organismene er det andre forhold som sørger for utvikling i hannlig eller hunnlig retning.

I 1991 ble det bevist at SRY-genet er ansvarlig for hannlig kjønnsutvikling. Forskere hadde tatt en del av Y-kromosomet som inneholdt SRY-genet, og satt det inn i arvematerialet til hunnmus. Istedenfor å utvikle eggstokker, utviklet hunnmusene testikler. På grunn av SRY-genet hadde hunnmusene gjennomgått fullstendig kjønnsreversering. Selv om SRY-genet viste seg å være bryteren som startet produksjonen av testikler, var testiklene små og musene hadde ingen produksjon av sædceller. Årsaken er at det skal mer enn bare ett eneste gen til for å utvikle en fullstendig hann med alle egenskaper som hører med. I tillegg til SRY-genet, trengs det andre gener på Y-kromosomet og flere gener på X-kromosomet for å lage en komplett hannmus. Dette gjelder ikke bare for mus, men også andre pattedyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg