Faktaboks

Søren Abildgaard

Søren Pedersen Abildgaard

Født
18. februar 1718, Flekkefjord
Død
2. juli 1791, København
Tegning av Søren Abildgaard

Avtegning av et gravminne i Sorø kirke, utført av Søren Abildgaard i 1757. Under den nøyaktige tegningen har han notert dette (på dansk): «Dette Epitafium, som er opreist i Sorø Kirke nederst i den mellemste Gang paa en af Pillerne, blev aftegnet Ao 1757 af Søren Abildgaard». Tegningen måler 25 x 38 cm.

Av /Nationalmuseet Danmark.
Lisens: CC BY SA 4.0

Søren Abildgaard var en norsk-dansk tegner, antikvar, miniatyrportrettmaler og geolog. I årene 1755 til 1778 var han tegnemester ved Det kongelige Gehejmearkivet i København og reiste rundt i hele Danmark for å lage nøyaktige tegninger av gravminner, runer og andre historiske monumenter. Samtidig studerte han topografiske og geologiske forhold og fenomener. Hans Beskrivelse over Stevns Klint og dens naturlige Mærkværdigheder (1759) regnes som det første forsøk på en vitenskapelig undersøkelse av geologiske forhold i Danmark.

Tegningene hans fins nå i Nationalmuseet i København og i Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slott og er en viktig kilde for antikvarisk forskning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Abildgaard, Søren. (1759). Beskrivelse over Stevens Klint og dens naturlige Mærkverdigheder. København.
  • Grinder-Hansen, Poul. (2010). Søren Abildgaard (1718-1791), Fortiden på tegnebrættet. Syddansk Universitetsforlag.
  • Hartmann, Sys og Ph. Weilbach. (1994). Weilbach: dansk kunstnerleksikon. Munksgaard.

Faktaboks

Søren Abildgaard

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg