.
Beboere af Sønderborg paa Flugt under Bombardementet
Store deler av Sønderborg ble bombet i stykker under den dansk-tyske krig. Tegningen er en samtidig illustrasjon fra det danske ukebladet Illustreret Tidende 17. april 1864.

Sønderborg kommune er en kommune i Sønderjylland i Danmark, i Region Syddanmark. Den hadde 74 380 innbyggere i 2023 og har et areal på 497 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Augustenborg, Broager, Gråsten, Nordborg, Sønderborg, Sundeved og Sydals ved kommunereformen i 2007. Kommunen avgrenses i sør av Flensborg Fjord, og består av øya Als og størstedelen av halvøya Sundeved. Kommunens administrasjonssenter ligger i Sønderborg by.

Fra 1700-tallet var teglverksindustrien stor i området, og selv om antallet i dag har falt kraftig, står teglverkene for en fjerdedel av Danmarks samlede produksjon. Den viktigste arbeidsplassen i kommunen er Danfoss som ble grunnlagt i 1933. Selskapet er en av Danmarks største eksportbedrifter, og har ført til etablering av en rekke store og små underleverandører. I tillegg spiller landbruket en viktig rolle, blant annet er svineproduksjonen stor.

Kommunens største byer etter folketall i 2017. Innbyggertall i parentes.

  • Sønderborg (28 137)
  • Nordborg (5759)
  • Gråsten (4365)
  • Broager (3277)
  • Augustenborg (3160)

Sønderborg

Sønderborg havn med Sønder Havndegade
Sønderborg havn med Sønder Havndegade
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sønderborg er en vakkert beliggende by på begge sider av Als Sund (broforbindelse). I Sønderborg Slot, grunnlagt omkring 1160 og ombygd omkring 1560, var den avsatte Christian 2 dansk-holstensk statsfange i årene 1532 til 1549. Slottet er nå kultur- og krigshistorisk museum, samt hovedmuseum for det tidligere hertugdømmet Slesvig. Sønderborg har hatt byrett siden 1461. Under slaget ved Dybbøl Banke i 1864 ble store deler av byen sønderskutt.

I dag preges næringslivet av høyteknologi, maskin-, fødevare- og tekstilindustri samt utdannelsesinstitusjoner. Sønderborg Lufthavn ligger syv kilometer fra sentrum og har flyforbindelse til København. Byen er også endestasjon på jernbanenettet og har Intercityforbindelse til København og Odense.

Nordborg

I Nordborg ligger gamle og nye bygninger i dansk og tysk byggestil, side om side. Nordborg slott het opprinnelig Alsborg og skal ha blitt anlagt i 1152 av kong Svend 3. Grathe. I dag eies slottet av en stiftelse som benytter det til skoleformål. Nordborg kirke er fra 1200-tallet. Sørøst for byen ligger Danfoss A/S, en av Danmarks største industribedrifter (ventiler, termostater) og helt dominerende for byens sysselsetting og økonomi. I tilknytning til Danfoss ligger den naturvitenskapelige opplevelsesparken Universe som åpnet i 2005. Parkens formål er å begeistre barn og voksne for naturvitenskap, teknologi og entreprenørskap.

Augustenborg

Augustenborg er vokst opp omkring Augustenborg slott, opprinnelig hovedsete for hertugene av Augustenborg. Hovedbygningen, oppført i årene 1770–1776 og fredet, er nå statshospital. Augustenborg by har næringsmiddelindustri. Som på det øvrige Als, er sysselsettingen preget av Danfoss A/S fabrikker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg