Faktaboks

Sölvesborg
Uttale
sølvesb'orj
St Nikolai
St. Nikolai-kirken.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Sölvesborg slott
Ruinen av Sölvesborg slott.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Sölvesborg er en by og en kommune i Blekinge i Sverige, ved Hanöbukten.

Byen

Byen Sölvesborg har 8800 innbyggere (2020). Bykjernen er preget av lave hus og trange gater. Severdigheter er Sankt Nikolai-kirken fra 1300-tallet og ruinene av Sölvesborg slott. Slottet ble ødelagt av brann i 1564. Lister Härads tingshus fra 1921 er tegnet av Gunnar Asplund. Sölvesborg fikk byrettigheter i 1445.

Kommunen

Sölvesborg kommune har et areal på 186 kvadratkilometer og 17 500 innbyggere (2022). Kommunen består i vest av det skogkledde Ryssberget og i øst av Listerlandet med sine strender og små viker. Næringslivet består av jordbruk med mye husdyrhold (fjørfe, svin), oppdrett av mink, samt elektroteknisk industri og næringsmiddelindustri.

Kommunen omfatter størstedelen av halvøya Listerlandet. Berggrunnen her består av sedimentære bergarter med koller av grunnfjell som stikker opp. Tydelige strandvoller som viser landhevningen langs Østersjøen etter siste istid finnes flere steder. Listerlandet har fiskerleier med mye eldre bebyggelse, foruten røykerier og annen fisketilvirkning, blant annet i Hörvik og Nogersund.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg