Sölden

Sölden er en kommune i Ötz-dalen i Tirol med 4113 innbyggere. Den grenser til Italia i sør. Kommunen er i utstrekning den største i Østerrike med 668 kvadratkilometer, men bare 1 kvadratkilometer er bebygd. Resten er skog, fjell og breer. Bygdesenteret ligger ca 90 kilometer fra Innsbruck på 1368 meters høyde. Sölden er den tredjestørste turistkommunen i Østerrike, bare Wien og Salzburg har flere turistbesøk. Sölden som en gang var en vanlig liten fjellbygd med kvegavl og seterdrift, har forandret seg helt til et hotellområde med 15 000 gjestesenger og over to millioner overnattinger i året. Bygdesenteret heter Sölden, men det er også flere mindre steder her. De viktigste er Gurgl, Heiligkreuz, Hochsölden, Zwieselstein og Vent.Gurgl er et betydelig vintersportssted på 1930 meters høyde, det høyeste kirkested i Østerrike. Heiligkreuz er det minst turistpregede stedet i Sölden. Hochsölden er et rent hotellsted på over 2000 meters høyde. Zwieselstein med mange gamle trehus er det stedet som har beholdt mest av sin gamle landsbykarakter. Vent, øverst i dalen, er et sentrum for fjellklatring.Vinterturismen dominerer sterkt overalt, men i Vent er også sommertrafikken betydelig. Også i Sölden og Gurgl begynner sommerturismen å ta seg noe opp igjen.

Faktaboks

Etymologi
fra gammelhøytysk selida, ‘(lite) bosted’

Turistanleggene er svært godt utbygd. Mellom 60 og 70 taubaner fører opp til fjellet - den høyeste opp til 3250 meters høyde. Det er store områder for alpinsport og aking, men også langrennsløyper og skøyteanlegg. Det er 38 skihytter. Og for sommergjestene er det lange merkede turstier og sykkelstier i fjellet, og her er anlegg for klatrere, her er svømmehall og tennishall.

Landbruket er ikke helt utdødd i Sölden, det drives fortsatt kvegavl, og i de senere år har også hesteoppdrett fått en viss betydning.

Det er spor etter mennesker helt fra steinalderen her i Ötztal-alpene, og den mest kjente er "ismannen Ötzi", steinaldermannen som ble funnet i breen ved Tisenjoch på grensen til Italia.Stedsnavn av retoromansk opprinnelse lengst sør i dalen tyder på at Vent-området ble bosatt sørfra ganske tidlig. Innvandrerne kom over fjellet. Sölden derimot fikk fast bosetning på 1100-tallet. De første innbyggerne her kom oppover dalen fra baiersktalende strøk.

Ötztal-dialekten regnes som Østerrikes mest særpregede dialekt og er derfor oppført på Unescos liste over verdens kulturarv. Også seterbruket i Ötztal-alpene står på denne listen.

Kommentarer (1)

skrev Jon Richardsen

Tripadvisor og andre turist-siter opererer med Obergurgl som navn på den høyest beliggende bosettingen i Ötztal. Er det samme sted, eller to forskjellige?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg