Sölden

Artikkelstart

Sölden er en kommune i Ötz-dalen i den sørlige delen av Tirol i Østerrike, på grensen til Italia. Kommunen er i utstrekning den største i Østerrike med 668 kvadratkilometer, men bare en kvadratkilometer er bebygd. Den har 3119 innbyggere (2019). Resten av kommunen er skog, fjell og breer.

Faktaboks

Etymologi
fra gammelhøytysk selida, ‘(lite) bosted’

Bygdesenteret ligger 90 kilometer fra Innsbruck på 1368 meters høyde. Wildspitze på 3774 meter over havet er nest høyeste fjell i Østerrike.

Turisme

Sölden er den tredje største turistkommunen i Østerrike. Bare Wien og Salzburg har flere turistbesøk. Sölden har forandret seg fra en liten fjellbygd med kvegavl og seterdrift, til et hotellområde med 15 000 gjestesenger og over to millioner overnattinger i året. Bygdesenteret heter Sölden, men det er også flere mindre steder her. De viktigste er Gurgl, Heiligkreuz, Hochsölden, Zwieselstein og Vent.

Gurgl er et betydelig vintersportssted på 1930 meters høyde, det høyeste kirkested i Østerrike. Heiligkreuz er det minst turistpregede stedet i Sölden. Hochsölden er et rent hotellsted på over 2000 meters høyde. Zwieselstein med mange gamle trehus er det stedet som har beholdt mest av sin gamle landsbykarakter. Vent, øverst i dalen, er et sentrum for fjellklatring. Vinterturismen dominerer sterkt overalt, men i Vent er også sommertrafikken betydelig. Også i Sölden og Gurgl begynner sommerturismen å ta seg noe opp.

Turistanleggene er svært godt utbygd. Mellom 60 og 70 taubaner fører opp til fjellet – den høyeste opp til 3250 meters høyde. Det er store områder for alpinsport og aking, men også langrennsløyper og skøyteanlegg. For sommergjestene er det lange, merkede turstier og sykkelstier i fjellet, og det er anlegg for klatrere, samt svømmehall og tennishall.

Landbruk

Landbruket er ikke helt utdødd i Sölden, det drives fortsatt kvegavl, og i de senere år har også hesteoppdrett fått en viss betydning.

Historikk

Det er spor etter mennesker helt fra steinalderen her i Ötztal-alpene, og den mest kjente er «ismannen Ötzi», steinaldermannen som ble funnet i breen ved Tisenjoch på grensen til Italia.

Stedsnavn av retoromansk opprinnelse lengst sør i dalen tyder på at Vent-området ble bosatt sørfra ganske tidlig. Innvandrerne kom over fjellet. Sölden fikk fast bosetning på 1100-tallet. De første innbyggerne her kom oppover dalen fra baiersktalende strøk.

Kultur

Ötztal-dialekten regnes som Østerrikes mest særpregede dialekt og er derfor oppført på Unescos liste over verdens kulturarv. Også seterbruket i Ötztal-alpene står på denne listen.

Verdenscupen i alpint arrangerer åpningsrennet hvert år i Sölden. Rennet er vunnet av Aksel Lund Svindal i 2007 og Lucas Braathen i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jon Richardsen

Tripadvisor og andre turist-siter opererer med Obergurgl som navn på den høyest beliggende bosettingen i Ötztal. Er det samme sted, eller to forskjellige?

svarte Guro Djupvik

Hei, Jon!
Vi har dessverre ingen fagansvarlig for Østerrikes geografi, så derfor har det drøyd litt med å svare deg.
Sölden er kommunen, og etter litt søk, ser det ut som at Obergurgl ligger i Sölden kommune.
Vennlig hilsen Guro i redaksjon

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg