Faktaboks

Ruth Barcan Marcus
Født
2. august 1921, New York, USA
Død
19. februar 2012, New Haven, Connecticut, USA
Portrettfotografi av Ruth Barcan Marcus
Portrettfotografi av Ruth Barcan Marcus
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ruth Barcan Marcus var en amerikansk logiker og filosof, og professor ved Yale University i 1973–1992. Hun mottok blant annet Lauener-prisen for fremragende bidrag til analytisk filosofi. Ruth Barcan Marcus er særlig kjent for Barcan-formelen innen modallogikk.

Modallogikk

Marcus’ forskning faller primært innen modallogikk, et felt som tar for seg de logiske egenskapene til modale uttrykk som «nødvendig» og «mulig». Hun var en pioner i utforskningen av kvantifisert modallogikk, hvor man studerer hvordan disse modale uttrykkene samvirker logisk med såkalte kvantorer, det vil si uttrykk som «noen», «alle», og «ingen».

Kvantifisert modallogikk

I sin doktoravhandling fra 1941, og artikler basert på denne utgitt på 1940-tallet, presenterte Marcus blant annet det første formelle systemet for kvantifisert modallogikk. I den forbindelse la hun til grunn Barcan-formelen. Den sier at dersom det er mulig at det finnes noe som har en gitt egenskap, F, så finnes det noe som er slik at det er mulig for det å ha egenskapen F. Hun utleder også den konverse Barcan-formelen.

Andre logikere, som Saul Krikpe, har senere formulert modallogiske systemer hvor ingen av disse to formlene er gyldige. Om formlene bør antas eller ei, har senere vært omdiskutert i metafysikk.

Numerisk identitet

De nevnte arbeidene fra 1940-tallet inneholder også et bevis for at (numerisk) identitet er nødvendig. Altså, om A og B er identiske, er de nødvendigvis identiske. Dette ble i samtiden ansett for å være absurd. Mange identitetsutsagn, som, for eksempel, «Norges høyeste fjell er det samme som Galdhøpiggen», synes å være kontingente (logisk mulig, men ikke nødvendig); det kunne ha vært slik at Norges høyeste fjell var, si, Glittertind og ikke Galdhøpiggen. Fram til slutten av 1960-tallet var det vanlig å tenke seg at alle identitetsutsagn, av semantiske grunner, er kontingente (muligens med unntak av identitietsutsags innen ren matematikk, eller analytiske identitetsutsagn).

I kjølvannet av arbeidene til Kripke på 1960- og 1970-tallet endret denne forståelsen seg. Det ble vanlig å anse at identitetsutsagn kan være nødvendige, også når de dreier seg om syntetiske utsagn om empiriske fenomener. Nærmere bestemt, så ble det vanlig å anse at utsagn på formen «A er den samme som B» må være nødvendige når «A» og «B» er egennavn. Det innebærer at det nå er større enighet om at det finnes rimelige tolkninger av antagelsene og slutningene i Marcus’ bevis, og derfor at hennes bevis er korrekt.

Andre tema

Marcus har i sin forskning berørt flere tema utenom kvantifisert modal logikk. I en mye sitert artikkel om moralske dilemma argumenterer hun for at moralske dilemma ikke behøver forstås som uttrykk for en logisk inkonsistens blant de moralske prinsipper, plikter, eller regler som legges til grunn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Barcan, Ruth C. «A Functional Calculus of First Order Based on Strict Implication.» The Journal of Symbolic Logic, vol. 11, no. 1, 1946, pp. 1–16.
  • Barcan, Ruth C. «The Identity of Individuals in a Strict Functional Calculus of Second Order.» The Journal of Symbolic Logic, vol. 12, no. 1, 1947, pp. 12–15.
  • Marcus, Ruth Barcan. Modalities. Oxford: Oxford University Press, 1993.
  • Marcus, Ruth Barcan. A Philosopher’s Calling. John Dewey Lecture at the American Philosophical Association, Eastern 2009
  • Raffman, Diana. «Woman, Fighter, Philosopher», The New York Times, April 26, 2012.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg