Modal logikk er en del av logikken som tar for seg den logiske struktur ved begreper som «nødvendig» og «mulig». Dette har alltid vært et sentralt emne innen filosofisk logikk, med en historie som går tilbake til de kristne skolastikere i middelalderen og videre til Aristoteles og andre oldtidsfilosofer.

Faktaboks

Uttale
modˈal logikk
Etymologi
til modus

Den matematiske behandling av modal logikk er av nyere dato. Først rundt 1960 fikk emnet en tilfredsstillende behandling av Stig Kanger, Saul Kripke og Jaakko Hintikka. Modal logikk er blant annet et viktig hjelpemiddel i studiet av de naturlige språks semantikk.

Applisert modal logikk er et område som har vokst frem siden slutten av 1970-årene. I tillegg til deontisk logikk har også handlingslogikk blitt et stort felt. Modallogiske metoder benyttes også innenfor kognisjonsvitenskap og da spesielt innen forskningen om kunstig intelligens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg