Rufino Tamayo

Faktaboks

Rufino Tamayo
Uttale
tamˈayo
Født
1899
Død
1991
Nattens mysterier
Av /BONO/Nasjonalmuseet.
Sangeren

Rufino Tamayo var blant de fremste i 1900–tallets meksikanske maleri. Hans koloritt er forfinet og beveger seg i et rikt register fra varmt rødt til kjølig gråblått og isgrønt. Formen er Picasso-inspirert, men han hentet også impulser fra meksikansk tradisjon. Bildet viser Sangeren (1950). Olje på lerret, 194 x 130 cm. Musée National d’Art Moderne, Paris. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Rufino Tamayo var en meksikansk maler. Han ble utdannet ved San Carlos-akademiet i Mexico by og debuterte i 1926. Picasso-utstillingen i 1939 gjorde et sterkt inntrykk på ham, og i 1949 drog han for første gang til Europa og fikk året etter sitt internasjonale gjennombrudd på Biennalen i Venezia.

Tamayo var blant de fremste innen 1900-tallets meksikanske maleri, og hentet sin inspirasjon fra meksikansk tradisjon. Hans koloritt er forfinet og beveger seg i rikt register fra varmt rødt til kjølig gråblått og isgrønt. Formene er Picasso-inspirert, halvt surrealistiske. Han har også utført fresker blant annet i Nasjonalmuseet, Mexico by (1936) og UNESCO-restauranten i Paris (1958). Tamayo er representert i Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo, i Henie Onstads Kunstsenter, Bærum, og Bergen Kunstmuseum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg