Rudolf Kempe, tysk dirigent, en av de betydeligste dirigentene i det 20. århundre, var knyttet til flere ledende orkestre og operahus. 

Kempe utdannet seg som oboist i hjembyen Dresden. Han var i noen år oboist i operaen i Dortmund og ble deretter tatt opp i Gewandhausorkesteret i Leipzig.

Samtidig dyrket han kammermusikken som pianist. Han ble repetitør ved operaen i Leipzig og ledet etter hvert forestillinger ved operaen der. 

Som dirigent innledet Kempe i 1949 et samarbeid med Sächsische Staatskapelle Dresden som skulle vare livet ut, og som snart resulterte i bemerkede innspillinger av tysk opera. I årene 1949–1953 var han Generalmusikdirektor i Dresden.

Fra 1951 dirigerte Kempe forestillinger ved Wiener Staatsoper og fra 1952 ved Bayerische Staatsoper. Ved sistnevnte scene var han musikksjef 1952–1954.

Fra 1953 var Kempe en av de sentrale dirigentene ved Covent Garden-operaen i London, og i 1955 ble han den første tyske gjestedirigenten ved Metropolitan Opera i New York etter krigen.

Samme år ble han rekruttert av Thomas Beecham til å dirigere Royal Philharmonic Orchestra i London, og her ble han Beechams etterfølger som sjefdirigent 1961–1975. 

Kempe ble fast gjestedirigent i Berlinfilharmonien. Han ledet 1960–1967 forestillinger ved Festspillene i Bayreuth hvor hans første oppgave var Der Ring des Nibelungen. Fra 1967 til sin død var han sjefdirigent for Münchenfilharmonien, og helt på slutten av sitt liv var han også sjefdirigent for BBC Symfoniorkester

Kempe hadde et stort repertoar, men huskes først og fremst for sine tolkninger av de tyske klassikerne. Han vitale fremførelser av musikk av Ludwig van BeethovenJohannes Brahms, Richard Wagner og Richard Strauss er dokumentert gjennom en rekke betydelige plateinnspillinger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.