Rudolf Kempe, tysk dirigent, en av de betydeligste i det 20. århundre, var knyttet til en rekke ledende orkestre og operahus.

Kempe var utdannet musiker i hjembyen Dresden. Han var i noen år oboist i operaen i Dortmund og siden ved Gewandhausorkesteret i Leipzig. Samtidig dyrket han kammermusikken som pianist. Han ble repetitør i Leipzig og begynte å dirigere forestillinger ved operaen der.

I 1949 innledet han et livslangt samarbeid med Sächsische Staatskapelle Dresden, som resulterte i bemerkede innspillinger av tysk opera. Han var Generalmusikdirektor i Dresden 1949–53. Fra 1951 dirigerte han ved Wiener Staatsoper, og fra 1952 ved Bayerische Staatsoper hvor han var musikksjef 1952–54.

Fra 1953 var Kempe en av de helt sentrale dirigentene ved Covent Garden-operaen i London, og i 1955 ble han den første tyske gjestedirigenten ved Metropolitan Opera i New York etter krigen. Samme år ble han rekruttert av Thomas Beecham til å dirigere Royal Philharmonic Orchestra i London, og her ble han Beechams første etterfølger som sjef 1961–75. 

Kempe var fast gjest i Berlinfilharmonien, og 1960–67 dirigerte han ved Festspillene i Bayreuth hvor hans første oppgave var Der Ring des Nibelungen. Fra 1967 til sin død var han sjefdirigent for Münchenfilharmonien, og helt på slutten også for BBC Symfoniorkester

Kempe hadde et stort repertoar. Han var en fremragende tolker av Beethoven og Brahms, og huskes ikke minst for sine tolkninger av Richard Wagner og Richard Strauss, dokumentert gjennom en rekke betydelige plateinnspillinger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.