Charles Dutoit

Faktaboks

Charles Dutoit

Charles Édouard Dutoit

Uttale
dytoˈa
Født
7. oktober 1936, Lausanne, Sveits

Charles Dutoit, sveitsisk dirigent, siden 2009 sjefdirigent for Royal Philharmonic Orchestra i London.

Dutoit fikk sin første musikkutdannelse i fødebyen, og studerte videre ved konservatoriet i Genève og ved Accademia Chigiana i Siena. Han fikk råd av Ernest Ansermet, var Herbert von Karajans assistent ved Lucerne Festival og studerte med Charles Munch i Tanglewood, Massachusetts.

Dutoit arbeidet først som bratsjist. Han debuterte som dirigent i Radio Lausanne i 1959, og ble samme år gjestedirigent ved Orchestre de la Suisse Romande og Lausanne kammerorkester. Han dirigerte også ved Radio Zürich. Han var sjefdirigent for Bern Symfoniorkester 1967–78.

Dutoit fikk et internasjonalt navn som sjef for Orchestre Symphonique de Montréal 1978–2002. Han gjorde orkesteret til et av de ledende, og spilte inn en rekke plater med dem for selskapet Decca. Etter mange års samarbeid endte det imidlertid i en bitter konflikt mellom Dutoit og musikernes fagforening, og Dutoit sa opp sin stilling.

Dutoit var musikksjef for Orchestre National de France 1991–2001. For NHK Symfoniorkester i Tokyo var han sjefdirigent 1996–98 og deretter musikksjef 1998–2003. Han var sjefdirigent for Philadelphiaorkesteret 2008–12, etter tidligere å ha hatt ansvaret for orkesterets sommerfestival.

Dutoit har først og fremst vært kjent som en tolker av fransk og russisk musikk. Han har gjort prisbelønte plateinnspillinger med musikk av blant andre Hector Berlioz, Maurice Ravel, Francis Poulenc og Igor Stravinskij.

Dutoit var 1969–73 gift med pianisten Martha Argerich, som han også har spilt inn plater med.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg