Faktaboks

Roxane
Uttale
roxˈane
Død
310 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig dødsår
Aleksander og Roxanes bryllup
Alexander og Roxanes bryllup, Freske i Villa Farnesina, Roma.

Roxane var datter til den baktriske guvernøren Oxyartes, og kona til Alexander den store. Hun døde omkring år 310 fvt. i Amfipolis Thrakia.

Roxanes møte med Alexander den store

Etter Alexanders seier over kong Dareios 3 i slaget ved Gaugamela i 331 fvt., brøt flere mindre opprør ut i hele imperiet. Opprøret i den østlige provinsen Baktria i 328 fvt. førte til Alexanders møte med den vakre Roxane. Da makedonerne slo ned opprøret, tok de mange mennesker til fange. Blant dem var den baktriske høvdingen Oxyartes med sin kone og sine døtre. En av dem var Roxane som ifølge historikeren Arrian Anabasis (IV. 19.5) «var den vakreste asiatiske kvinnen hæren noensinne hadde sett etter Dareios kone». Alexander ble øyeblikkelig forelsket i Roxane, og året etter tok han henne til ektemake (i 327 fvt.).

Den greske biografen Plutark gir imidlertid en annen versjon av historien. Han skriver i sitt verk Aleksander (47.4) at han møtte Roxane på en bankett uten å angi begivenhetens tidspunkt. Den romerske historikeren Quintus Curtius Rufus gir en lik versjon av bekjentskapet. Etter at opprøret i Baktria ble slått ned, holdt satrapen Oxyartes en bankett til ære for Alexander den store. Der danset 30 unge jenter, men danseren som fanget Alexanders blikk var den 16 år gamle Roxane. Som Curtius nevner i sitt verk Aleksander den store (VIII, 4.23) hadde Roxane «...bemerkelsesverdig naturlig skjønnhet og verdighet, sjeldent blant barbarene, og som bare kunne sammenlignes med Dareios kone og ugifte døtre».

Ekteskapet

Selv om alle tre historikerne er enige i at Aleksanders ekteskap med Roxane var et resultat av kjærlighet, fantes det flere motiver for dette giftemålet. Ekteskapet virket som et verktøy for å skape et bånd mellom grekerne og perserne, og forene de to kulturene. Det var også en måte å berolige de lokale tjenestemennene og gi dem tilgang til høyere embeter i det nye imperiet.

Roxane etter Alexanders død

Plutark (Aleksander 77.4) skriver at etter Aleksanders død i 323 fvt. fikk Roxane Alexanders andre kone Stateira drept ved hjelp av regent Perdikkas. Hun fødte også en sønn (Aleksander IV) som ble utnevnt til konge sammen med Filip 3 Arrhideos (halvbror til Alexander den store).

I 319 fvt. sluttet hun seg sammen med Alexanders mor Olympias i Epeiros, men både Roxane og sønnen ble i 316 fvt. fanget i Makedonia av Kassandros, som senere ble utnevnt til konge av Makedonia. Han fengslet Roxane i Amfipolis og henrettet både henne og hennes sønn.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg